Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Debitorii în valută, care caută cel mai avantajos curs al pieţei atunci când achită rata creditului la bancă, pot face o economie de câteva sute de lei anual, potrivit calculelor EVZ.
Diferenţa dintre cel mai avantajos şi cel mai slab curs lei/euro de pe piaţă este de circa 6-7 bani
Românii care îşi primesc salariile în lei şi care au împrumuturi în valută ies în pierdere în fiecare lună la achitarea ratei, atunci când cumpără valuta de la banca de unde au luat creditul. Majoritatea creditelor în monedă străină accesate de români sunt în euro sau franci elveţieni.
În schimb, cei care caută cel mai bun curs de la casele de schimb nebancare economisesc lunar câteva zeci de lei. Într-un an întreg, economia poate ajunge şi la câteva sute de lei, potrivit calculelor EVZ.
Cât se pierde lunar
Ieri, cotaţia oficială a fost de 4,2272 lei/euro. Cele mai avantajoase case de schimb din Bucureşti afişau niveluri de 4,235 lei pentru un euro la vânzare, după anunţarea cursului oficial de către Banca Naţională a României (BNR).
În schimb, cele mai scumpe oferte de vânzare ale băncilor erau în jurul a 4,3 lei /euro. Diferenţa de curs dintre valorile afişate la cele mai avantajoase case de schimb nebancare şi la casieriile băncilor comerciale era, ieri, de circa 6-7 bani.
Ce înseamnă asta pentru debitor? Dacă rata creditului este de circa 300-400 de euro, diferenţa pe care o veţi achita atunci când schimbaţi leii în euro la cursul băncii va fi de 21-28 de lei, în raport cu suma pe care aţi achita-o dacă aţi face tranzacţia la cele mai avantajoase cotaţii de pe piaţă. Asta deoarece pierdeţi câte şapte bani la fiecare euro schimbat. Într-un an veţi achita cu circa 250-330 de lei mai mult. Asta înseamnă că veţi pierde, în medie, echivalentul unei rate lunare în răstimp de cinci ani.
Diferenţa scade considerabil dacă schimbaţi la băncile cu cursuri mai avantajoase. Cu toate acestea, cele mai bune cursuri de schimb de la bănci sunt cu cel puţin 2-3 bani peste cele mai avantajoase cotaţii din piaţă.
Într-o situaţie similară vă veţi regăsi dacă aveţi un credit în dolari sau în franci elveţieni. Ieri, cursul oficial a fost de 3,5742 lei/franc elveţian.
Casele de schimb nebancare vindeau un franc pentru 3,60 - 3,62 lei, în timp ce cele mai avantajoase cotaţii bancare porneau de la 3,63 lei, iar cele mai scumpe ajungeau la 3,67-3,68 lei pentru un franc elveţian, în ofertele de vânzare, potrivit site-urilor băncilor şi cursurilor afişate la casele de schimb.
Cea mai bună cotaţie
Pentru a găsi cel mai bun curs de schimb, interesaţi-vă în rândul prietenilor sau încercaţi să găsiţi de unul singur casele de schimb cele mai avantajoase.
De exemplu, în centrul Capitalei, oficiile din zona Pieţei Romane au unele dintre cele mai bune cursuri, cotaţiile la vânzare fiind, de cele mai multe ori, cu mai puţin de un ban peste cea oficială. În Capitală, cursuri de schimb avantajoase au şi oficiile din zona Unirii, scrie evz.ro.
Pentru a fi siguri că nu aveţi probleme când veţi achita rata la bancă, atunci când sunt verificate bancnotele, cereţi casierului bancnote într-o stare cât mai bună. Este bine, totodată, să solicitaţi chitanţă. În ultimii ani au apărut tot mai rar bancnote false în circulaţie, dar nu strică să vă luaţi o măsură de siguranţă în plus. Bonul este dovada că aţi cumpărat valută de la casa respectivă şi vă poate ajuta la depistarea autorului falsului. (DorohoiNews.ro)
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.