Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Disputele privind plafonul de indatorare din Statele Unite, precum si cresterea economica sub asteptari din aceasta tara, alaturi de dificultatile intampinate in stoparea crizei datoriilor din zona euro s-au reflectat pana la urma si in pietele financiare, bursele din toata lumea inregistrand pierderi majore joi si vineri.
Desi piata bursiera din Romania nu este foarte dezvoltata, romanii vor fi afectati la un alt nivel: cursul de schimb euro - leu.
Potrivit analistului economic Mircea Cosea, chiar daca nu avem o moneda importanta precum dolarul sau euro, Romania are o economie puternic "eurizata", astfel incat va exista un impact negativ, in cateva zile sau o saptamana, atat pe bursa, cat si pe cursul de schimb valutar.
Afla pe Ziare.com totul despre prabusirea pietelor.
"Bursa la noi nu reprezinta mare lucru, deci nu trebuie sa ne sperie, dar cursul va fi in pericol si aici ramane de vazut cum va juca Banca Nationala a Romaniei. E foarte greu de spus cat ar putea scadea", a declarat Mircea Cosea, pentru Ziare.com.
"Nu trebuie sa eliminam rolul Bancii Nationale, care ar putea sa echilibreze cursul prin piata bancara, dar cu rezultate destul de mediocre. Rezerva bancii a scazut si ea, deci nu poate sa riste foarte mult. Banca nu a vrut sa modifice dobanda de referinta, deci instrumentele de lucru ale bancii sunt pur comerciale, pe piata", a explicat analistul.
Bursele din Asia urmeaza SUA in prapastie. Vine randul celor din Europa?
Valul scaderilor majore a inceput in New York, indicele Dow Jones inchizand ziua de joi (deja vineri dimineata pentru pietele din Asia) cu o scadere de 4,31 la suta, la 11.383,45 de puncte. De asemenea, indicele Standard & Poor's 500 a inchis cu o pierdere de 4,78 la suta, la 1200,07 puncte, cel mai slab rezultat de pe 10 februarie 2009. La randul sau, indicele Nasdaq s-a diminuat cu 5,08 la suta, pana la 2556,39 de puncte, toti indicii bursieri americani aflandu-se, in prezent, sub nivelul inregistrat la inceputul acestui an.
Urmeaza o noua criza mondiala
Analistii internationali au inceput, deja, sa discute despre izbucnirea unei noi crize financiare la nivel mondial. Semnele nu sunt imbucuratoare pentru cele mai importante economii, avand in vedere cresterile sub asteptari si dificultatile in rezolvarea problemelor legate de datorii.
"Problema o constituie detaliile celor doua compromisuri (cel european si cel american). Avand in vedere ca cele doua economii nu erau intr-o expansiune sustinuta, ci, mai degraba, intr-o revenire timida, o runda severa de austeritate, asa cum este cea care se prefigureaza, poate conduce, in cel mai bun caz, la o crestere anemica pentru un numar mare de ani, inclusiv o situatie de genul celei din Japonia. In cel mai rau caz, rezultatul poate fi o noua criza", a spus Ovidiu Dumitrescu.
La randul sau, Eugen Voicu, presedintele firmei de administrare a investitiilor Certinvest, crede ca este posibila o noua criza, deoarece acum se fac resimtite ingrijorarile ce existau in piata de mai mult timp. Cea mai importanta din acestea o reprezinta legea privind ridicarea plafonului de indatorare in Statele Unite, care nu a adus solutia mult sperata.
"Legea respectiva nu prevede planuri concrete si asta a dezamagit investitorii. Legea prevede doar niste masuri la nivel foarte inalt. Trebuie sa se infiinteze niste comisii, care sa faca ceva la un moment dat, nu este nimic foarte clar. Asta a dezamagit investitorii: ca nu s-a venit cu un plan mult mai clar, mai detaliat, mai amanuntit, s-a venit doar cu o idee de creare a unei comisii care sa dezbata cum se implementeaza masurile pe care le-au propus", a explicat Voicu, pentru Ziare.com. Potrivit spuselor sale, la acest lucru se adauga si dificultatile de finantare avute de Italia si Spania, randamentele pentru obligatiunile celor doua tari ajungand foarte aproape de pragul de 7%, la care Grecia, Irlanda si Spania au fost obligate sa ceara sprijin financiar international. (DorohoiNews.ro)
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.