Administratorul judiciar al Hidroelectrica a anunțat că a cerut Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) majorarea prețului pentru populație, așadar trebuie să ne așteptăm la creșterea facturilor la energia electrică.
Si asta pentru ca reprezentantii Hidroelectrica sustin ca exista pierderi mari rezultate din practicarea unor preturi mai mici decat costurile companiei.
Potrivit lui Remus Borza, avocatul care controleaza Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, veniturile companiei ar putea fi cu un miliard de lei mai mici in acest an, comparativ cu 2011.
El a precizat ca aceasta companie a propus deja celor de la ANRE cresterea preturilor pentru segmentul reglementat, adica pentru populatie, de la 72 de lei, la cel putin 125 de lei pe MWh.
Insa problemele de la Hidroelectrica nu ar trebui sa fie suportate de populatie, considera analistii.
"Probabil ca ei vor sa creasca pretul nu doar pe partea reglementata, ci si pe partea de contracte bilaterale. Dar, in mod normal, nu ar trebui ca populatia sa suporte efectele unor decizii de acest gen, pentru care nu e vinovata, adica nu e corect ca sa declari insolventa unei companii, iar omul de rand sa aiba de suferit", a declarat analistul pe energie Ionut Purica, pentru Ziare.com.
Hidroelectrica a intrat in insolventa pe 20 iunie, iar, de atunci, se incearca renegocierea contractelor cu asa-numitii "baieti destepti". Daca, pentru Electromagnetica, pretul a crescut de la 140,2 lei pe MWh la 198,6 lei pe MWh, contractele cu alte trei firme au fost denuntate, iar cu alte sase companii, Hidroelectrica se afla in discutii avansate.
Purica a mai precizat ca, prin declararea insolventei, ratingul Hidorelectrica s-a dus imediat in jos, ceea ce inseamna cresteri de costuri financiare de credite, ale noilor credite si ale ratelor la vechile credite, pe care compania le plateste.
"Toate acestea au dus la o crestere de costuri induse de declararea insolventei, asociata cu scaderea de credibilitate care a urmat. Bineinteles ca se putea sa nu se declare insolventa si sa se mearga altfel pentru rezolvarea problemelor, dar, in aceste conditii, este absolut logic ca un administrator judiciar sa spuna ca vrea sa creasca pretul electrictiatii, din cauza costurilor ridicate", a explicat analistul.
In urma cu catva timp, Hidroelectrica a marit cantitatea de energie catre populatie, iar administratorul judiciar a somat deja ANRE in acest sens. Borza vrea diminuarea cantitatii de energie pe care o da pe segmentul reglementat de la 5,5 TWh, la 4,5 TWh, concomitent cu cresterea preturilor.
"Daca ar fi fost putina energie de la Hidroelectrica catre populatie, cum era cazul in urma cu un an, era mai mic impactul, insa acum va fi unul mai mare, mai ales ca pretul va fi marit cu aproape 80%. Este o presiune destul de mare pe populatie, mai ales cand leul se devalorizeaza, deoarece aceasta masura (crestere pretului la energie electrica - n.red.) va duce la scaderea puterii de cumparare, ceea ce va duce la declinul consumului", a subliniat Purica.
Care sunt problemele Hidroelectrica si cum pot fi rezolvate
Daca, pana la declararea insolventei se vehicula ca acele contractele cu baietii destepti sunt cele mai paguboase pentru companie, iata ca Hidroelectrica a mai descoperit o problema: vanzarea de energie catre populatie la un pret mult mai mic decat costurile, care genereaza pierderi masive.
"Este mult mai simplu sa maresti pretul pentru segmentul reglementat, decat sa negociezi 100 de contracte cu peste 100 de clienti eligibili", a sustinut analistul Ionut Purica, care considera ca Hidroelectrica trebuie regandita din temelii, din punct de vedere corporatist.
In asentimentul sau este si expertul pe energie Jean Constantinescu, care a afirmat, pentru Ziare.com, ca aceasta situatie este inadmisibila.
"Este clar ca, in cursul anilor, la Hidroelectrica s-au practicat preturi reglementate sub cel de cost, acest lucru fiind o mostenire a trecutului indepartat, ceea ce va crea tot felul de distorsiuni. In plus, compania e de doua ori lovita, pentru ca a marit in ultima vreme cantitatea de energie livrata populatiei", a spus acesta.
"Hidroelectrica a fost administrata foarte gresit de-a lungul anilor, adica statul a obligat-o sa practice preturi reglementate sub costuri, iar, pe de alta parte, compania a furnizat energie electrica acelor baieti destepti, la un pret cu mult mai mic decat cel al pietei", a continuat Constantinescu.
Astfel, el propune o modalitate mai eficienta pentru ca firma sa isi foloseasca mai eficient banii.
In acest moment, toti consumatorii se bucura de pretul reglementat, mai mic decat cel de piata, care este acelasi pentru toti, si pentru cei saraci, si pentru cei bogati. Acest lucru inseamna ca un consumator, cu cat consuma mai mult, cu atat primeste mai mult sprijin de la stat. "Adica, in mod paradoxal, consumatorul mai bogat este mai avantajat decat cel sarac, ceea ce nu este corect", a subliniat analistul.
De exemplu, un consumator care are de platit valoarea pentru 1.000 kWh este ajutat de 10 ori mai mult decat unul mai sarac, care consuma doar 100 kWh.
"Corect ar fi ca Hidroelectrica sa vanda la un singur pret, adica cel al pietei, iar apoi banii proveniti din diferenta dintre pretul de cost si cel de piata sa intre in bugetul statului, care, ulterior, sa fie folositi pentru acordarea de subventii diferentiate pentru consumatori, in special pentru cei vulnerabili", a sugerat Constantinescu.
DorohoiNews.ro, 21-07-2012
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.