Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
De la 1 septembrie, cetățenii vor scoate bani din buzunar de două ori pentru a-și asigura locuința! În caz de accident vom avea doi constatatori de daună și două păreri diferite, două valori de încasat.
De la 1 septembrie, asigurarea obligatorie a locuinței, adică asigurarea celor trei riscuri catastrofice: cutremur, inundații și alunecări de teren, în limita valorii de 10.000/20.000 de euro se va încheia doar la cei 12 membri ai Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor naturale (PAID). Ce aduce nou ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA)? Până acum, aveai de ales: te mulțumea o poliță obligatorie care îți acoperea doar cele trei riscuri și valoarea despăgubirii în caz de daună totală de 10.000/20.000 de euro, plăteai doar 20 de euro. Nu? Aveai opțiunea de a încheia o poliță facultativă, care îți acoperea valoarea reală a locuinței și pentru care se plătește o primă de asigurare cuprinsă între 0,08% și 0,14% din valoarea imobilului.
Din toamnă însă, lucrurile se schimbă: plătești obligatoriu cei 20 de euro pe an, iar dacă vrei să ai locuința asigurată la valoarea reală, mai închei și o poliță facultativă la un alt asigurător. După cum explică Răzvan Popescu, șeful Serviciului Asigurări Generale, Generali Asigurări, se revine la situația din momentul promulgării legii asigurărilor obligatorii de locuințe și înființării PAID.
Nici asigurările de credit nu fac excepție
Practic, în cazul în care locuința a fost afectată de producerea unui risc catastrofic ce a produs daune sub 20.000 de euro, despăgubirea va fi făcută de PAID. Dacă locuința are daune ce depășesc 20.000 de euro, 20.000 de euro vor fi despăgubiri date de PAID, iar diferența de bani până la valoarea pagubei, de către societatea care a emis asigurarea facultativă. Polița facultativă se va încheia la valoarea totală a imobilului minus cei 20.000 de euro asigurați la PAID și pentru care asigurătorul va aplica franșiză. Cum se va traduce asta în banii plătiți de asigurat?
„Deocamdată, analizăm actuarial reducerile de tarif pe care le vom opera pentru introducerea franșizei obligatorii pentru riscurile PAD. Tariful fiind segmentat pe zone geografice, structuri constructive, anul construcției, tipul construcției, sume asigurate și nivel de înălțime, vor rezulta cel mai probabil situații diferite“, spune Răzvan Popescu. Numai că tarifele actuale la polițele facultative de locuințe includ oricum o franșiză de circa 20.000 de euro, așa că modificările vor fi minore. Sergiu Berceanu, managing partners Risck Control Broker de Asigurare, este de părere că situația din acest moment nu se va schimba prea mult, deoarece niciun asigurător neinclus în PAID nu va fi dispus să facă un discount care să acopere polița introdusă obligatoriu acum.
Berceanu precizează că toate polițele de asigurare a locuinței rămân în vigoare până la data expirării, moment din care asigurații vor fi obligați să încheie și o poliță PAD. Nu fac excepție nici locuințele achiziționate prin credit. Mai exact, pe lângă asigurarea cedată băncii, se încheie și o poliță PAD. Indiferent de situație, fiecare proprietar va plăti 20 de euro pe an la PAID. În România, existau la finele lui 2010, conform Institutului de Statistică, 8.427.941 de locuințe. Dacă măcar jumătate ar avea asigurare obligatorie, ar intra la PAID circa 90 de milioane de euro.
70 de euro va fi prima de asigurare pentru un apartament de 50.000 de euro (20 de euro - obligatorie, 50 de euro - facultativă). Sursa: capital.ro
23.08.2012 la 11:25
Este o mare prostie!!! Nu poti obliga un cetateam sa-si faca un rahat de asigurare si sa dea 20 euro cand poate sa faca cu 20-25 euro una facultativa care are 10-15 riscuri in care intra si cele 3 obligatorii. Sper sa intervina cineva si sa rezolve aceasta nedreptate care se face. Cei de la paid au ramas fara lovele si de asta obliga lumea sa-si faca obligatoriu la ei asigurarea?
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.