Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Comparativ cu anul 2010, numărul de bancnote mari puse în circulaţie a scăzut. Potrivit ultimului raport anual al Băncii Naţionale a României (BNR), bancnota de 500 de lei este cea mai afectată.
O cauză a acestui fenomen au găsit-o analiştii BNR, care sunt de părere că salariile mici şi scăderea tranzacţiilor imobiliare ar fi principalele impedimente ce au dus la scăderea interesului pentru această bancnotă în efecturarea plăţilor de valoare medie saumică.
La finalul anului trecut fiecărui român îi reveneau 38 de bancnote şi 87 de monede, luând în calcul un număr de 19 milioane de locuitori, afirmă BNR. Astfel, în 2011 erau puse în circulaţie aproximativ 730 de milioane de bancnote şi 1,6 miliarde de monede. Din totalul bancnotelor aflate în circulaţie, numai 0,9%, adică aproximativ 6,51 milioane, reprezintă bancnota de 500 de lei, înregistrând o scădere de 2,3% comparativ cu anul precedent.
La sfârşitul anului trecut, numerarul aflat în circulaţie, în afara sistemului bancar, a fost de 32,3 miliarde de lei, cu 15% mai mult decât la finalul anului 2010, potrivit aceluiaşi raport. Nivelul maxim de numerar din circulaţie înregistrat anul trecut a fost de 33,8 miliarde de lei pe data de 23 decembrie, cu 12% mai mult decât maximul anului precedent.
Tot mai des utilizate sunt şi bancnotele de 5 lei, 50 lei, 100 lei şi 200 lei, care au înregistrat creşteri faţă de anul 2010 cu 8,9%, 16,7%, 16,1% şi respectiv 15,8%. Însă ponderea acestora în totalul bancnotelor în circulaţie rămâne relativ constantă.
Numărul de bancnote de 1 leu s-a majorat cu 5,5% comparativ cu anul 2010, ajungând la 213,5 milioane şi la o pondere de 29,5%, fiind urmată de bancnota de 10 lei, care a înregistrat un avans cantitativ de 37,8% şi reprezintă 19,3% din totalul bancnotelor din circulaţie, astfel bancnotele de 1 leu şi 10 le având cea mai mare pondere pe piaţă.
Bancnotele de 100 de lei şi 200 de lei au cea mai mare pondere din punct de vedere valoric, fiind cele mai folosite la alimentarea ATM-urilor., pe când monedele au avut cea mai semnificativă creştere în 2011 datorită utilizării lor în automatele de cafea sau de băuturi răcoritoare, arată acelaşi raport BNR. (DorohoiNews.ro)
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.