Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Familiile şi persoanele singure, cu venituri reduse, vor beneficia de ajutorul pentru încălzire începând din luna noiembrie și până la sfârșitul lui martie, a anunțat Ministerul Muncii.
După caz, ajutorul va acoperi integral sau parțial cheltuielile cu încălzirea locuinţei.
Legea stabilește că ajutoarele vor varia între 240 lei pentru familiile/persoanele cele mai sărace, cu venituri până la 155 lei/persoană, şi 48 de lei pentru persoanele cu venituri de până la 615 lei/persoană.
Pentru a beneficia de acest sprijin, solicitanţii trebuie să depună la sediul primăriei de domiciliu o cerere, precum şi o serie de acte doveditoare privind familia, veniturile şi locuinţa.
Documente necesare
Astfel, solicitantul va depune actele de identitate ale membrilor familiei şi documente din care să reiasă veniturile acestora, respectiv adeverințe de salarii/venituri eliberate de angajatori, serviciile ANAF, mandate de plată ale unor drepturi sociale sau decizii/dispoziții de acordare a lor, etc.
Totodată, vor fi depuse și o serie de acte privind locuința, respectiv actul de proprietate, contractul de închiriere, împuternicirea proprietarului pentru solicitarea ajutorului pentru încălzire în cazul chiriașilor sau alte documente ce atestă forma de deținere/utilizare a locuinței.
Pentru verificarea documentelor depuse, primăria solicită informaţii suplimentare, pe bază de protocol, atât altor instituţii/autorităţi, inclusiv în alte unităţi administrativ-teritoriale,cât şi solicitanţilor.
Anchetă socială în caz de suspiciuni
În situaţia în care apar suspiciuni, primăria poate stabili dreptul la ajutor ori valoarea acestuia pe baza unei anchetei sociale efectuate de serviciul public de asistenţă socială, evitându-se în acest fel acordarea unor sume necuvenite şi recuperarea ulterioară de debite.
Anul acesta, ca urmare a includerii consumatorului de energie electrică în rândul beneficiarilor de ajutoare de încălzire, a fost obligatorie modificarea normelor metodologice şi, implicit, a vechiului formular de cerere.
Drept urmare, noile formulare vor putea fi procurate de beneficiari, direct de la sediile primăriilor sau de pe paginile web ale acestora, ale agențiilor pentru plati și inspectie socială și chiar a MMFPSPV, după încheierea procesului de avizare interministerială, aflat în plină desfăşurare, a HG care stabileşte noul model de cerere şi după aprobarea acesteia în şedinţa de Guvern.
Ajutorul pentru încălzirea locuinţei este o măsură de sprijin, suportată din bugetul de stat şi/sau, după caz, din bugetele locale, destinată consumatorilor vulnerabili cu venituri situate până la un prag stabilit de lege şi care are drept scop acoperirea integrală sau, după caz, a unei părţi din cheltuielile cu încălzirea locuinţei.
Ajutorul se acordă pentru consumatorii de energie termică în sistem centralizat, energie electrică, gaze naturale şi lemne, cărbuni, combustibili petrolieri.
Ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă, pentru un singur sistem de încălzire principal utilizat, familiilor şi persoanelor singure care îndeplinesc criteriile de acordare și nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinţei acordate în baza contractelor de muncă sau altor reglementări specifice pentru diverse ramuri economice, precum şi în baza legii.
Ajutoare și din bugetele locale
Primarii pot acorda ajutoare din bugetele locale peste limitele de venituri și/sau cuantumurile reglementate de la bugetul de stat.
Ajutorul se acordă oricând pe perioada sezonului rece, dacă sunt îndeplinite criteriile de acordare, pentru perioada rămasă de la depunerea cererii și până la sfărșitul sezonului.
La solicitarea consiliilor judeţene şi cu avizul Autorităţii Naţionale de Meteorologie, perioada sezonului rece poate fi prelungită într-unul sau mai multe judeţe, condiţiile, durata, precum şi procedura de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei în această perioadă se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi a Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.