Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Speranţe pentru milioanele de români care au credite în valută. Cei care s-au îndatorat în euro sau franci elveţieni şi vor să dea banii înapoi anticipat ar putea să returneze suma la cursul din momentul semnării contractului. Prevederea apare într-un proiect de lege care se discută în prezent în Camera Deputaţilor. Iniţiatorii susţin că astfel vor avea de câştigat şi clienţii - care vor plăti bani mai puţini, dar şi băncile - pentru că vor scăpa de posibilii restanţieri. Mai puţin încântaţi de idee se arată bancherii.
Peste 700.000 de români au restanţe la bănci, ceea ce înseamnă că una din cinci persoane a rămas în urmă cu ratele. Pentru creditele în valută de vină este în principal cursul de schimb, care în unele cazuri s-a dublat.
Proiectul de lege depus în Parlament ar trebui să dea posibilitatea clienţilor să-şi achite creditul la valoarea din momentul în care au făcut împrumutul.
„Dacă a fost o rată de 3,5 lei pentru un euro, atunci se recalculează şi nu se plăteşte la valoarea actuală de 4,4 sau cât ar fi cursul lei/euro. Aceeaşi situaţie este valabilă şi pentru francul elveţian şi pentru dolar, sau pentru orice altă monedă în care s-a luat creditul”, explică iniţiatorul proiectului, Cseke Attila.
De la Banca Naţională, iniţiativa e privită cu scepticism. „Asta nici nu trece de Curtea Constituţională, chiar dacă Parlamentul ar da-o. Au luat pe riscul lor de fapt şi n-au încotro. Ei nu pot fi avantajaţi faţă de alţii care au luat credite în lei”, susţine Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Presupunând însă că o astfel de iniţiativă va fi adoptată, clienţii care au credite în valută vor fi nevoiţi să facă refinanţare. Moment în care se vor lovi de o altă problemă.
„Nu recomandăm, în general, refinanţarea creditelor din franci elveţieni pe alte monede astăzi”, spune Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.
Explicaţia este simplă. Calculele arată că pentru un credit pe 30 de ani, de 80.000 de franci, luat în 2007 şi pentru care a mai rămas de plată 90% din sumă, rata lunară a ajuns acum la 317 franci, ceea ce înseamnă aproape 1.150 lei. Refinanţarea în euro a sumei care a mai rămas de plată va însemna o rată lunară de 388 de euro sau peste 1.700 de lei, în timp ce o refinanţare în lei va conduce la o rată de 2.100 de lei pe lună.
În România, 3,8 milioane de români au credite şi 5% dintre ei sunt datori în franci elveţieni.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.