Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, pe marginea drumurilor şi a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor, pe şantierele de construcţii, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetaţie şi prost întreţinute.
Planta, denumită popular şi ambrosie sau iarba pârloagelor, înfloreşte în perioada iulie-septembrie, prezintă mecanisme de răspândire şi de înmulţire caracteristice, se află pe lista plantelor invazive.
Ambrozia poate provoca pagube importante în cadrul culturilor agricole, dar şi mai important, poate avea efecte negative asupra sănătăţii umane, prin producerea de alergii.
Alergiile provocate de această plantă, apar în lunile august şi septembrie, după polenizare. Polenul afectează sănătatea populaţiei prin producerea de rino-conjunctivite (înroşirea şi „curgerea” ochilor alături de secreţii nazale), astm bronşic, foarte rar dermatită de contact, urticarie. Este cunoscut faptul că 10-15% din populaţie are predispoziţie alergică, iar 1/4 va suferi din cauza astmului sever.
Având în vedere cele expuse mai sus, la nivel naţional a fost declanşată o campanie anuală pentru prevenirea răspândirii acestei specii de plantă Ambrosia artemisiifolia.
Direcţia de Sănătate Publică împreună cu Agenţia pentru Protecţia Mediului, Direcţia Fitosanitară şi Consiliul Judeţean, propun luarea de măsuri în scopul diminuării efectelor negative asupra sănătăţii umane, aceste privind informarea şi conştientizarea populaţiei precum şi metodele de combatere a acestei plante în intravilanul localităţilor.
Prevenirea răspândirii acestei plante presupune în primul rând identificarea ei, depistarea timpurie şi măsuri eficiente şi rapide de distrugere.
Oricine poate ajuta la împiedicarea răspândirii ambroziei prin dezrădăcinarea şi distrugerea acesteia înainte de a produce polen şi seminţe. Specialiştii recomandă să se intervină astfel:
· La 1-20 plante găsite: plantele vor fi smulse, inclusive rădăcinile şi aruncate în container, plantele folosite nu vor fi folosite ca îngrăşământ natural pentru sol;
· Peste 20 de plante găsite: măsuri de control din partea specialiştilor, se vor anunţa autorităţile locale.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.