Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Le vedem zilnic în reclamele de la televizor şi chiar le consumăm, însă aproape niciodată nu ne întrebăm ce conţin. Nutriţionista Marie Vrânceanu ne explică ce înseamnă iaurt cu bifidus şi dacă acesta ne ajută sau nu la ceva.
Bifidus este o bacterie ce colonizează tractul digestiv la om şi la mamifere în general. „Ne naştem cu tubul digestiv steril. Primul aport de floră microbiană îl primim odată cu colostrul matern, iar colonizarea cu bacterii atinge concentraţia maximă în primii ani de viaţă. Colonul se menţine sănătos cu 85% floră de fermentaţie şi 15% agenţi patogeni şi trebuie să existe echilibru între acestea două”, explică Marie Vrânceanu, nutriţionist la Cabinetul de Nutriţie şi Nutrigenetică Eurodiet.
Spoturi fanteziste
„Unele spoturi publicitare la iaurt sunt fanteziste. Majoritatea merg pe caracterul sănătos al produsului, iar Danone, când promovează Activia, ne informează că acesta te trimite la baie cu precizia unui orologiu elveţian datorită conţinutului de bifidus actiregularis. Însă bifidus actiregularis nu există. Este o invenţie de marketing. Cel folosit în Activia nu se numeşte actiregularis, ci bifidobacterium animalis, strains (tulpina) DN 173.010. Cei de la Danone l-au înregistrat ca pe o marcă. Este ca şi cum am spune aspirină în loc de acid acetilsalicilic”, susţine Marie Vrânceanu.
EFSA nu recunoaşte beneficiile
„Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a respins cererile firmelor producătoare de iaurt şi alte alimente şi băuturi cu probiotice pe motiv că nu existau studii ştiinţifice care să le demonstreze utilitatea. Pentru a fi utili, fermenţii lactici trebuie să ajungă vii în intestin, supravieţuind acidităţii din stomac şi sucurilor biliare şi trebuie să influenţeze pozitiv flora intestinală contracarând bacteriile periculoase şi crescând imunitatea”, explică nutriţionista.
Proprietăţile terapeutice, între DA şi NU
„Probioticele sunt tot mai frecvent folosite de persoane cu diaree, colon iritabil sau colită ulceroasă, dar studiile privind efectele au fost contradictorii şi puţin satisfăcătoare. S-a demonstrat că multe probiotice pot ameliora diareea acută la copil, dar s-au dovedit ineficiente la adult. Nici în constipaţie nu s-a dovedit utilitatea lor”, afirmă nutriţionista.
Funcţiile metabolice ale florei intestinale
- completează digerarea eventualelor proteine, grăsimi, tipuri de amidon, care nu au fost complet reduse
- ajută la sinteza vitaminelor B1, B2, B6, B12 şi K
- demolează celuloza
„Termenul probiotic este puternic comercial şi îşi are originea în greaca veche, însemnând util vieţii.”, Marie Vrânceanu, nutriţionist „Bacteriile benefice au proprietăţi antiinflamatoare, anticancerigene, anticonstipaţie şi inhibă creşterea unor agenţi patogeni.” Marie Vrânceanu, nutriţionist. Sursa: ziarulring.ro
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.