Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Cand vrei sa cumperi o masina second hand sau sa o transcrii in acte pe numele tau, la dosar trebuie atasat si certificatul de autenticitate al exemplarului respectiv. O masura birocratica menita sa mai aduca ceva banuti la buget si care se aplica chiar si pentru masinile care sunt deja inmatriculate in tara. Si chiar daca procedura este destul de veche, am intalnit destui oameni care nu stiau de unde pot procura un astfel de act…
Legea spune ca “pentru vehiculele care sunt sau au mai fost inmatriculate in Romania si care isi schimba detinatorul, Registrul Auto Roman (RAR) elibereaza un certificat de autenticitate in cazul in care se mentin principalele elemente de identificare si caracteristicile constructive ale vehiculului in aceeasi configuratie ca in momentul omologarii.” Practic, daca vechiul proprietar a “tunat” masina si a “uitat” sa omologheze aceasta interventie, cumparatorul nu va obtine certificatul de autenticitate necesar la inmatriculare. Si va trebui sa se programeze la serviciul de omologari, iar de aici o intreaga tevatura… Astfel daca unui vehicul i s-au modificat cel putin una dintre caracteristicile tehnice mentionate in cartea de identitate, detinatorul acestuia trebuie sa il prezinte la una dintre reprezentantele RAR pentru inscrierea in CIV a respectivelor modificari.
Dar sa revenim la certificatul de autenticitate… Pentru a nu avea emotii cu privire la inmatriculare se recomanda ca acest act sa fie obtinut inainte de semnarea contractului de vanzare – cumparare. Iar actele necesare eliberarii certificatului de autenticitate sunt urmatoarele:
- cerere activitate R.A.R. (cererea se va completa olograf de catre solicitant pe propria raspundere si va fi semnata in prezenta angajatului R.A.R. care efectueaza prestatia);
- act de identitate solicitant;
- cartea de identitate a vehiculului;
- dovada ITP in termen de valabilitate.
Trebuie sa tineti cont ca acest document se poate obtine de la orice reprezentanta RAR si este valabil pentru o singura inmatriculare, dar nu mai mult de 60 de zile de la data eliberarii. Iar in baza actelor mentionate mai sus trebuie facuta o programare fie telefonic la numarul 021/9672 (luni – joi: 8:00 – 18:00 si vineri: 8:00 – 16:00), valabil pentru toate reprezentantele RAR din tara, fie online. Iar pentru aceasta ultima varianta sunt necesare trei etape pentru a obtine o programare:
1. completarea formularului cu datele despre vehicul si despre solicitant;
2. alegerea zilei si a orei preferate (interval de 30 zile calendaristice);
3. obtinerea numarului de programare pe care trebuie sa il prezentati in momentul inspectiei.
In cadrul certificarii autenticitatii masinii, reprezentantii RAR verifica daca:
a) principalele elemente de identificare ale vehiculului sunt originale si/sau nu au fost supuse unor modificari neautorizate si se mentin caracteristicile constructive ale vehiculului in aceeasi configuratie ca la momentul omologarii/eliberarii cartii de identitate a vehiculului;
b) formularul-tip al documentului care confirma inmatricularea anterioara a vehiculului, eliberat de autoritatile competente din tara de provenienta, este autentic;
c) vehiculul nu figureaza ca dat in urmarire pe plan intern si international conform bazelor de date la care RAR are acces pe baza de protocoale incheiate cu autoritatile care administreaza aceste baze.
Mai trebuie spus ca dupa obtinerea acestui certificat de autenticitate si impreuna cu dovada valabilitatii ITP-ului, masina poate fi inmatriculata. Nu trebuie obtinut un astfel de act pentru vehiculele noi, precum si pentru autovehiculele destinate competitiilor sportive si pentru vehiculele istorice.
Cum vi se pare procedura de obtinere a certificatului de autenticitate? Credeti ca este neaparat nevoie de acest act si pentru masinile care sunt deja inmatriculate in tara? Sursa: autovit.ro
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.