Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Tufele cunoscute sub denumirea de cununița miresei fac parte dintr-un gen de arbuști ornamentali foarte populari – genul Spiraea. Aceste plante sunt apreciate pentru marea lor plasticitate vis-a-vis de condițiile de sol și climă, cresc pe aproape orice tip de sol, suportă seceta și înghețul, se tund cu ușurință având lăstari subțiri și îndesesc frumos în urma tunderii.
Înflorirea cununiței se produce primăvara sau vara, funcție de varietate. Cele cu înflorire de primăvară înfloresc alb iar cele cu înflorire de vară înfloresc roz. Înflorirea tuturor varietăților de cununiță este abundentă, tufele se acoperă în totalitate cu flori, schimbându-și din cap până în picioare înfățișarea și aducând în felul acesta un mare dinamism aspectului general al grădinii. Utilizând un număr mare de varietăți de cununiță vom obține o adevărată orchestră de culori din primăvară până la mijlocul verii. Și trebuie reținut că numărul de varietăți de Spiraea este incredibil de mare. La Grădina Verde am cultivat în ultima perioadă 5 varietăți:
Spiraea x vanhouttei, tufă înaltă, cu înflorire albă de primăvară, destul de comună în peisajul grădinilor rustice de pe la noi, frecvent utilizată pentru realizarea gardurilor vii. Se pretează foarte bine la tuns și se pot realiza diverse forme, se poate păstra și în borduri de talie mică – până la 0,5 m , dar înflorirea deplină se realizează atunci când este lăsată să crească liber, chiar sălbăticită.
Spiraea cinearea Gerfsheim are tot înflorire albă de primăvară dar dimenisunile tufei sunt mai mici, motiv pentru care lăsată netunsă poate înflori deplin fără a deranja prin creșterea excesivă a lăstarilor. Lujerii sunt mai lungi și mai bogați în flori decât la vanhouttei. Așadar este o tufă de cununiță albă care va fi aleasă pentru spațiile mai mici.
Spiraea japonica Little Princess este una dintre cele mai frumoase tufe de mici dimensiuni, cu înflorire roz, de vară. Nu crește mai mult de 1 m în diametru și are un aspect compact, de sferă ușor turtită. Se plantează în plină lumină pentru a înflori frumos și bogat. Se pot realiza și borduri tunse dar frumusețea ei se bazează mult pe forma rotund-regulată a tufei.
Spiraea japonica Anthony Waterer este tot cu înflorire de vară, la fel ca și Micuța Prințesă (Little Princess) dar are o talie mai înaltă, un aspect mai puțin compact, dar în schimb o nuanță mult mai intensă de roz. Se va folosi așadar în spațiile mai largi sau pentru garduri vii ceva mai înalte. Se poate tunde la fel ca mai toate varietățile de cununiță realizandu-se tufe de diferite forme sau gardurii vii de dimensiuni medii. Nu este atacată de dăunători și nu suferă de larg-răspânditele boli ale plantelor motiv pentru care este foarte ușor de întreținut. Este foarte indicată pentru spațiile verzi stradale unde poluarea este un factor de stres pentru alte plante.
Spiraea japonica Genpei împrumută din calitățile celor două grupe mari de cununițe, cele cu înflorire de vară și cele cu înflorire de toamnă, realizând o înflorire mixtă, cu flori atât albe cât și roz. Aspectul este deosebit de interesant, creându-se senzația că în același loc s-au plantat două tufe diferite. Perioada înforirii este iulie – august , deci tot cu înflorire de vară, așa cum sunt cununițele cu floare roz. Tufa nu este mare, ajungând la maturitate la 50-75 de centimetri, deci undeva la diametrul Micuței Prințese, este așadar o cununiță compactă, de mici dimensiuni.
La Grădina Verde găsiți plante din genul Spiraea la ghiveci (container) deci ele pot fi plantate în tot timpul anului. Plantați din august-septembrie, arbuștii se prind foarte bine, au timpul necesar dezvoltării rădăcinilor, adeseori înregistrează chiar creșteri importante la nivelul lăstarilor astfel că în primăvară aceștia vor porni viguros în vegetație și vor înflori din plin.
Echipa noastră de grădinari vă stă la dispoziție.
Vă așteptăm la Grădina Verde !
Autor: ing.Puiu Constantin - Pepiniera Grădina Verde - Click AICI
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.