Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Acest arbust provine din America de Nord dar a fost adus în Rusia din secolul XIX constatându-se că se pretează foarte bine climatului din această zonă, motiv pentru care s-au realizat plantații întinse.
Fructele sunt comestibile, se aseamănă cu cele de scoruș, motiv pentru care plantei i se mai spune și scorușul negru, sunt cărnos - suculente și au un gust dulce acrișor, ușor astringent. Din categoria destul de diversă a fructelor de pădure, aronia nu egalează savoarea boabelor de afin sau de jagoda (lonicera caerulea) în schimb se clasează evident pe primul loc în ceea ce privește proprietățile medicinale, având cel mai ridicat conținut de antioxidanți. In fructele proaspete se găsesc antociani, substanțe tanante, vitaminele C, E, PP, acizi organici, microelemente, carotenoide, zaharuri, etc.
Fructele de aronia conțin de 15 ori mai mulți antioxidanți decât afinele. Nivelul de antioxidanți al fructelor de aronia este de 16062 pentru 100g, una dintre cele mai mari valori dintre 277 de alimente. Consumând 100 g din aceste fructe vom acoperi necesarul de acid folic, motiv pentru care sunt indicate pentru femeile însărcinate. Fructele proaspete se folosesc în profilaxia carenței in vitamina P, sunt de asemenea hipotensive și datorită conținutului de inulină sunt indicate pentru diabetici. Sucul sau extractul din aronia este eficient dacă suntem supuși la radiații, folosim excesiv telefonul mobil sau calculatorul. Din fructe se obține suc, prin metoda presării, care din punct de vedere a structurii chimice și întrebuințării este identic fructelor proaspete.
Aronia se cultivă intens în Rusia și Statele Unite, în Polonia și se extinde ca idee de afacere în multe alte țări europene. În România a fost cultivată mai mult în scop ornamental, ca arbust izolat (toamna frunzele capătă o frumoasă culoare brun-roșcată) sau ca și „gard viu comestibil”. Acestui arbust i se întrevede însă un mare viitor în horticultură. NU are pretenții deosebite față de climă și sol, crește chiar pe solurile grele, argiloase, nu are restricții față de pH, suportă temperaturile extreme, atât gerul cât și canicula verii și rezistă bine la secetă. Preferă expunerea în plină lumină dar tolerează semiumbra. Pentru a realiza o plantație eficientă economic, ne trebuie așadar un teren cu un sol mediu, plan sau înclinat, cu expoziție însorită dar dacă nu se poate altfel chiar expoziție nordică. Posibilitățile de irigare ar crește șansele obținerii unor producții record dar și în lipsa acestora plantația se poate realiza cu succes. Fertilizarea se face funcție de gradul natural de troficitate al solului, cu gunoi de grajd sau îngrășăminte chimice. Aronia se poate recolta mecanizat, pentru acest lucru existând mașini speciale de recoltat. În situația în care se dorește recoltarea mecanizată plantarea se face în rânduri distanțate la 4,5 metri, distanța între plante pe rând fiind de 0,75 m, astfel având nevoie de un număr de 3000 de plante la 1 hectar. În cazul plantațiilor de pe care se recoltează manual, plantarea se face la schema de 3 x 1,5 (3 m între rânduri, 1,5m între plante pe rând) fiind necesar un număr de 2200 plante pentru 1 hectar.
Aronia începe să fructifice de timpuriu, după 2-3 ani, intrarea pe rod din plin făcându-se după 4-5 ani. Producția medie variază între 15-20 tone la hectar iar fructele se coc în august-septembrie.
Există două varietăți populare de Aronia melanocarpa:
Nero – varietate americană aclimatizată în Rusia și estul Europei, cu boabe negre, lucitoare
Galițiana – selecție est-europeană, cel mai probabil o mutație a varietății Nero, cu boabe ceva mai mari, cu tentă ușor albăstruie, mai bine adaptată condițiilor de climă rece.
Ambele varietăți se pretează foarte bine la climatul din Nordul Moldovei și la climatul României în general. Proprietățile fitoterapeutice ale fructelor de aronia vor face din această plantă un obiectiv de interes pentru foarte multe persoane care își doresc să înceapă o afacere în domeniul horticol. Afacerea cu aronia poate fi dezvoltată atât la nivel de microfermă, cu plantații concepute pentru recoltarea manuală sau la scară macro – pe suprafețe întinse, cu recoltarea mecanizată.
Echipa noastră de grădinari vă stă la dispoziție.
Vă așteptăm la Grădina Verde !
Autor: ing.Puiu Constantin - Pepiniera Grădina Verde - Click AICI
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.