Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Preparatele din perioada sărbătorilor de iarnă pot duce la creşterea nivelului de colesterol şi a greutăţii, datorită conţinutului ridicat de grăsime, precizează nutriţionistul Mihaela Bilic.
Nutriţioniştii afirmă că mâncărurile tradiţionale preparate în perioada sărbătorilor de iarnă ne pun sănătatea şi silueta în pericol dacă nu sunt mâncate cu moderaţie. Medicul nutriţionist Mihalea Bilic oferă câteva trucuri culinare pentru a transforma sarmalele, piftia de porc şi salata de boeuf în mâncăruri sănătoase.
-„Sarmalele sunt cu atât mai gustoase cu cât conţin mai multă grăsime. Pentru a preveni creşterea nivelului de colesterol este recomandat să mâncăm cel mult două sarmale pe zi", spune dr. Bilic. Pentru fanii acestui preparat, medicul nutriţionist spune că există o soluţie de compromis: sarmalele din carne de pui sau de curcan cu orez, legume şi fără slănină. "Mai este un secret - carnea tocată folosită pentru umplerea sarmalelor poate fi jumătate din vită, jumătate din porc, iar gustul va fi neschimbat", precizează specialistul. Medicul recomandă, pentru diminuarea cantităţii de grăsime din preparat, să încălzim sarmalele într-un vas separat în care să punem o cană de apă. "Grăsimea va rămâne în cratiţă", spune dr. Bilic.
-Salata de boeuf este o combinaţie teoretic sănătoasă între legume fierte şi carne de vită slabă. "Singurul „păcat” este prezenţa maionezei. Este indicat să înlocuim maioneza făcută în casă cu cea din comeţ, pe ambalajul căreia să scrie light. Un alt secret este ca la prepararea maionezei să înlocuim uleiul cu albuş de ou, scăzând astfel numărul de kilocalorii", menţionează nutriţionistul Mihaela Bilic. Potrivit specialistului, o lingură de maioneză normală are 150 de kilocalorii, în timp ce o lingură de maioneză light are în jur de 30 de kilocalorii, scrie gândul.info.
-În tradiţia românească, carnea de porc este principalul aliment consumat în perioada sărbătorilor de iarnă, aceasta fiind preparată într-o multitudine de feluri: cârnaţi, caltaboşi, lebăr, tobă, costiţă, slănină sau carne simplă prăjită. "Este indicat să evităm pe cât posibil orice tip de tochitură, pentru că întotdeauna conţine slănină. Recomand muşchiul afumat şi pastrama, în locul tobei şi al cârnaţilor", spune medicul nutriţionist. Mai mult, carnea aleasă pentru friptură trebuie să fie cât mai slabă şi pregătită la grătar sau la cuptor cu adaos de vin şi ierburi aromate, pentru a mai "tăia" din aportul caloric. Mihaela Bilic recomandă evitarea tochiturii de porc, deoarece aceasta presupune carne împănată şi diverse alte semipreparate, toate prăjite.
- Piftia de porc nu este considerată de către specialiştii în nutriţie un preparat bogat în kilocalorii, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii. "Ideal ar fi ca atunci când preparăm piftia de porc să punem în oală mai mult ciolan decât picioare de porc. Obligatoriu este să eliminăm toată grăsimea care se adună la suprafaţă", indică medicul. O formă light a piftiei este cea de pui sau de curcan.
22.12.2013 la 20:05
fiecare vrea sa moara sanatos nu ascultati de toate prostiile caci o viata are omul si daca nu are placere de ea nu merita traita
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.