Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Această specie de molid este apreciată pentru creșterea deosebit de compactă – frunzele aciculare sunt atât de dese încât îmbracă în întregime tulpina și lăstarii, aspectul general al plantei fiind acela al unui masiv de ace verzi, de formă conică. De la distanță, datorită formei pronunțat conice poate fi confundată cu Thuja Smaragd, mai ales primăvara, atunci când culoarea frunzișului este verde-crud cu mugurii proaspăt desfăcuți strălucind de prospețime.
Ceea ce face această plantă deosebită pentru utilizările în amenajările de grădini decorative este talia mică și creșterea deosebit de înceată. Creșterile anuale nu depășesc 2-3 centimetri, în primii ani crește mai mult în înălțime, ulterior, după 10-15 ani creșterea fiind mai mult în sensul lărgirii bazei, astfel încât aspectul conic se accentuează cu trecerea timpului.
Datorită acestei caracteristici, molidul conic pitic va depăși cu greu 2 metri în înălțime după 20-25 de ani de creștere. Este un arbore cu viață lungă și faptul că nu va stingheri alte plante sau elemente ale curții prin creșterea exagerată (așa cum se întâmplă adesea cu unii arbori pe care îi plantăm fără să le calculăm prea bine necesarul de spațiu vital) îl va face să devină un membru al familiei de care ne vom atașa tot mai mult odată cu trecerea timpului, la fel cum se întâmplă și cu bonsaii.
La fel ca majoritatea rășinoaselor, molidul conic pitic pretinde un sol ușor acid, mai nisipos și mai afânat, bine drenat dar cu o suficientă umiditate în sol și în atmosferă. În cazul solurilor argiloase, mai ales în cazul amplasamentelor pe vale, la fundul gropii de plantare, care trebuie săpată de două ori mai mare decât volumul balotului de rădăcini, se va asterne un strat de nisip sau balastru care să reducă pericolul apariției apei stagnante. Compoziția pământului din groapa de plantare se va ameliora cu turbă roșie acidă și cu nisip, de regulă 1 parte turbă acidă la 1 parte pământ de grădină și un adaos de cca 10% nisip de râu.
Expunerea molidului se face de regulă în plin soare, dar atunci când ne situăm într-o zonă de câmpie cu zile de vară toride, este bine să existe un minim adăpost care să asigure o ușoară umbrire precum și o stăvilire a curenților care accentuează dezhidratarea. Adăpostirea de vânturi este bine să se asigure și pe timpul iernii. Chiar dacă acest arbore este rezistent la temperaturi scăzute (plantă de zona 4 – rezistă până la -35°C) curenții accentuează deficitul de umiditate și debilitează planta pe timpul iernii fiind posibilă îngălbenirea sau chiar uscarea acelor.
Asigurarea unui nivel rezonabil de umiditate, prin udări repetate la 1-2 săptămâni în primii 2-3 ani de la plantare în perioadele călduroase și chiar prin stropiri foliare pentru compensarea secetei atmosferice și administrarea necesarului de fertilizanți specifici rășinoaselor va face posibilă vegetarea în bune condiții a molidului conic pitic în orice curte din România, de la câmpie până la munte.
Utilizarea molidului conic pitic se face cu preponderență pentru decorarea grădinilor de stâncării, a spațiilor verzi de mici dimensiuni, scuaruri sau terase interioare bine luminate, dar se poate utiliza și ca plantă de aliniament, având în vedere că nu va necesita tunderi pentru păstrarea dimensiunilor dorite. Poate fi cu succes crescut în vase de diferite de dimensiuni, având în vedere că neavând o creștere rapidă, plantele nu vor necesita schimbări frecvente ale vaselor.
Nu are boli specifice dar poate fi atacat de afide precum și de păianjenul roșu, de aceea se vor efectua 1-2 tratamente cu insecticide și acaricide, la jumătatea primăverii și la jumătatea verii. Fertilizarea de toamnă cu îngrășăminte bogate în potasiu va contribui la maturarea corespunzătoare a lujerilor și implicit la creșterea rezistenței plantei la vicisitudinile iernii. Deasemenea, administrarea sării de magneziu sau a îngrășămintelor cu conținut ridicat de magneziu va contribui la diminuarea brunificării acelor pe perioada iernii.
Utilizarea bio-stimulatorilor (caută marca GreenOK) va contribui la diminuarea necesarului de fertilizanți și la creșterea vigorii vegetative a plantelor pentru a rezista mai bine la condiții grele de mediu, asigurând acestora un aspect sănătos, viu, agreabil.
Grădina Verde vă așteaptă la ieșirea din Dorohoi spre Suceava cu o frumoasă ofertă de brazi și molizi la ghiveci. Echipa noastră de grădinari vă stă la dispoziție.
Vă dorim un An Nou fericit alături de cei dragi !
Autor: ing.Puiu Constantin - Pepiniera Grădina Verde - Click AICI
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.