Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Un control al vinurilor care se fac în România, realizat de Uniunea Europeană (UE) cu ceva timp în urmă, arată că avem unele dintre cele mai periculoase vinuri din Europa. Specialistul Cezar Ioan explică, pentru cititorii ziarului "ring", cum trebuie să alegem vinurile ca să evităm orice neplăcere. UE a constatat că mai mult de 30 de sortimente de vin produse în România sunt făcute doar din alcool rafinat şi conţin zahăr, conservanţi şi arome mult peste limita admisă de normele europene.
Reporterii "ring" au stat de vorbă cu specialistul în vinuri Cezar Ioan, de la vinul.ro, care a explicat, pentru cititorii noştri, cum ar trebui să alegem vinurile pe care le consumăm. Evitaţi BFL-urile "În primul rând trebuie să ştie toată lumea că nu toate băuturile care par vinuri sunt chiar făcute din struguri. Trebuie să ne uităm pe etichetă şi să găsim o descriere a băuturii. Dacă e vin, trebuie să scrie că este vin. În unele sticle, deşi au struguri desenaţi pe etichete sau alte simboluri care dau impresia că ar fi vin, nu există nici urmă de struguri. Sunt băuturi făcute din alcool rafinat, apă şi arome alimentare. Pe etichetele lor scrie, de obicei, BFL – băutură fermentată liniştit. Acestea ar trebui evitate", explică Cezar Ioan. El mai spune că aceste băuturi au preţuri mai mici decât ar fi normal.
Preţul este un criteriu "Un preţ de 7 lei pentru o sticlă de vin nu este unul normal pentru că un kilogram de struguri costă între 4 şi 6 lei, iar pentru a face un litru de vin e nevoie de aproximativ un kilogram şi jumătate de struguri. De aceea, trebuie să ne dăm seama că o sticlă de vin nu poate fi mai ieftină decât strugurii din care a fost făcută", mai spune specialistul. După ce ne asigurăm că ceea ce vrem să cumpărăm este vin, trebuie să urmărim şi alte indicii de pe etichetă, potrivit specialistului. "În primul rând ne uităm la producător, după aceea la marcă. Nu ar trebui să ne lăsăm păcăliţi de marca Premiat, spre exemplu, deoarece este doar o marcă. Adică vinul respectiv nu a fost premiat de nimeni nicăieri. Asta nu înseamnă că nu este un vin bun, ci doar că nu este premiat. Premiile sunt specificate altfel pe sticlele de vin. Sunt prezentate medalia, concursul şi locul în care au fost obţinute", detaliază expertul.
Denumirea de origine controlată De asemenea, el mai spune că unul dintre elementele de pe etichetă care trebuie urmărite este bulina cu inscripţia DOC. "Denumirea de origine controlată (DOC) reprezintă un nume geografic al unei podgorii, al unui centru viticol sau al unei localităţi care identifică originea vinurilor provenite din acel teritoriu. Asta înseamnă că vinul respectiv a trecut printr-o comisie de examinare şi că este un produs sigur", mai spune Cezar Ioan.
Iată lista cu băuturile periculoase, considerate vinuri, dată de UE şi publicată de mai multe site-uri de la noi:
Babanu – produs de Murfatlar. E făcut din coloranţi, apă (60%) şi zahăr (40%).
Buchet – produs de Casa de Vinuri Zoreşti Buzău. Conţine apă, arome şi peste 30% zahăr.
Strămoşesc şi 9 poloboace – produse de Vinexport Focşani. Conţine apă, arome şi peste 30% zahăr.
Perla Dunării – produs de Vitcom Galaţi. Conţine amestec zahăr-apă.
Alb Nobil – produs de Rom Cas Dâmboviţa. Conţine amestec zahăr-apă.
Crăiţa Transilvaniei – produs de Jidvei.
Muscatel – produs de Vincon Vrancea.
Tămâioasă Românească Proles Pontica - produs de Vincon Vrancea.
Pinot Noir Proles Pontica - produs de Vincon Vrancea.
Busuioc de Pietroasa şi Tămâios de Pietroasa – produs de Bachus Buzău.
"În unele sticle, deşi au struguri desenaţi pe etichete sau alte simboluri care dau impresia că ar fi vin, nu există nici urmă de struguri. Sunt băuturi făcute din alcool rafinat, apă şi arome alimentare. Pe etichetele lor scrie, de obicei, BFL – băutură fermentată liniştit. Acestea ar trebui evitate." - Cezar Ioan, vinul.ro 30 de sortimente de vin de pe piaţa noastră sunt făcute doar din alcool rafinat şi conţin zahăr, conservanți şi arome mult peste limita admisă. Sursa: ziarulring.ro
13.02.2014 la 11:04
Inainte de 1990 daca te prindea ca faceai vinuri din astea contrafacute infundai puscaria ani grei ..!!..acum face fiecare care si cum vrea ...ca bea prostimea..si asa se inbogatesc multi..!
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.