Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Coacăzul este un bine-cunoscut arbust răspândit în întreaga lume și intrat atât de familiar în peisajul grădinii rustice încât adeseori îi neglijăm adevărata valoare.
Arbuștii cu boabe negre fac parte din specia Ribes nigrum – coacăzul negru, ale cărui fructe sunt folosite pentru efectele curative cunoscute încă din evul mediu, anume pentru tratarea bolilor renale, a reumatismului și bolilor digestive, cu efecte tonice și depurative, preparatele pe bază de fructe și frunze de coacăz negru fiind considerate adevărate elixiruri ale tinereții. Coacăzul roșu – Ribes rubrum, care poate avea boabele roșii, roz sau chiar aurii este mai puțin cunoscut pentru valoarea terapeutică și mai mult pentru calitățile organoleptice ale fructelor dulci-acrișoare, aromate. Iată însă că și fructele coacăzului roșu sunt adevărate rezervoare de resurse pentru sănătate, cu efecte miraculoase în curele de slăbire, în tratarea răcelilor, a sinuzitei și la fel ca și coacăzul negru și coacăzul roșu este un excelent depurativ, recomandat în curele de detoxifiere.
Cultivarea arbuștilor de coacăz se recomandă cu precădere pentru zona de nord a Moldovei având în vedere faptul că solurile noastre sunt în general argiloase, iar arbuștii de coacăz sunt printre puținii care preferă acest tip de soluri. Rezistența foarte mare la îngheț a acestor plante le face deasemenea de recomandat pentru nordul țării unde știm că iernile sunt mai aspre. La fel ca majoritatea arbuștilor fructiferi și arbuștii de coacăz pot suferi de atacul bolilor specifice – făinarea, antracnoza și rugina, însă horticultorii au selectat de-a lugul timpului varietăți tot mai rezistente, astfel că soiurile cele mai cunoscute pot fi ținute departe de boli cu un minim de tratamente.
Coacăzul poate fi cultivat așadar fără prea mare greutate în gospodărie, în plantații specializate mai mici sau mai mari, cu puține tratamente și fără adaos de fertilizanți în sol, astfel ca fructele recoltate să fie cât mai BIO. Vom urmări să plantăm coacăzii, mai ales cei roșii, în zone mai umede, pe văi sau acasă la umbra gardurilor sau a pereților.
La Grădina Verde comercializăm 2 soiuri poloneze de coacăz negru, respectiv soiurile Tiben și Tisel care se remarcă prin mărimea fructelor dar mai ales prin calitățile gustative. Fructele acestor soiuri sunt dulci și lipsite de gustul foxat, metalic, cel mai adesea considerat neplăcut pe care îl au coacăzii negri autohtoni. Coacăzul roșu Lubawa sau Detven sunt soiuri cu boabe mari și ciorchini lungi, iar soiul Victoria are boabele galben-aurii, rezistente la cădere după coacere, astfel că pot fi recoltate o perioadă îndelungată de timp.
Vă invităm așadar să plantați în această primăvară soiuri de coacăz în grădina dumneavoastră pentru a vă putea bucura de sănătatea din fructe.
Autor: ing.Puiu Constantin - Pepiniera Grădina Verde - Click AICI
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.