Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Hackerii au inmultit atacurile online asupra conturilor bancare, iar romanii nu sunt feriti de ele. Insa care sunt pericolele care trebuie sa ne ingrijoreze in acest an?
Cei mai raspanditi virusi bancari din 2014 in tara noastra raman variantele de Zeus care au fost folosite inca din 2010, sustin specialistii Bitdefender.
Majoritatea acestor amenintari infecteaza calculatoarele utilizatorilor prin exploatarea vulnerabilitatilor unor programe software precum Java, Adobe Reader sau Flash, instalate pe majoritatea sistemelor, avand in vedere ca ele asigura functionarea corecta a unor site-uri precum Facebook sau YouTube.
O alta forma de atac populara este exploatarea unor vulnerabilitati specifice browserului.
Daca virusii nu au suferit prea mari schimbari, in ultimii patru ani, atacatorii au gasit metode noi si inovatoare prin care ii pot raspandi. „Pana acum, hackerii distribuiau malware (programe rau-intentionate) prin fisiere infectate sau prin pagini create special pentru a adaposti amenintari, noile canale de distributie au aproape standarde comerciale. De exemplu, hackerii cumpara reclame pe pagini extrem de populare, apoi schimba codul reclamei cumparate de ei in asa fel incat sa incarce un script de pe o pagina infectata. In momentul in care unui utilizator vulnerabil i se afiseaza reclama, acesta e deja infectat. Metoda se numeste malvertising", a precizat Bogdan Botezatu, senior E-Threat analyst la Bitdefender, pentru Ziare.com.
Metode de prevenire
Pentru a preveni astfel de atacuri, un utilizator obisnuit ar trebui sa aiba neaparat o solutie de securitate actualizata si bine configurata, a precizat specialistul. „Alte lucruri esentiale sunt actualizarea aplicatiilor terte (Java, Adobe Reader si Flash, in special) la ultima versiune, pentru a micsora intervalul de vulnerabilitate. Nu in cele din urma, exista posibilitati prin care browserul filtreaza total reclamele, insa blocarea lor afecteaza pe termen lung calitatea continutului si disponibilitatea unor servicii pe viitor", a mentionat Bogdan Botezatu.
Mai mult, trebuie avut in vedere si faptul ca Microsoft nu mai ofera actualizari si solutii de reperare a problemelor pentru calculatoarele care ruleaza cu Windows XP, sistem de operare foarte popular in tara noastra. „Malvertisingul si exploiturile pentru Windows XP par a fi principalele probleme pentru mediul online romanesc in 2014, in principal datorita faptului ca Windows XP e ceva mai popular in Romania decat in alte tari. Retragerea suportului va oferi hackerilor oportunitatea de a folosi potentiale brese de securitate nou-descoperite pe o perioada nedefinita de timp", a precizat Bogdan Botezatu.
Deja acesti utilizatori incep sa aiba probleme. Microsoft a anuntat, luni, ca a descoperit o vulnerabilitate la browserul Internet Explorer (IE), care ar putea sa ofere hackerilor posibilitatea de a pune stapanire pe calculatoarele respective.
Compania a anuntat ca va rezolva problema printr-o actualizare a IE, insa de aceasta masura nu vor beneficia si utilizatorii Windows XP. Utilizatorii Windows XP, tinte sigure pentru hackeri: Nu se pot apara de un atac descoperit recent.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.