Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Câinii vor mânca aproape orice le este oferit, dar asta nu înseamnă că le este benefic de vreun fel. În afară de ciocolată sau de oase de pui, există multe alte alimente pe care oamenii le oferă celui mai drag companion, ca recompensă. Dorința de a răsfăţa animalul se poate transforma, însă, într-un rău făcut din neştiinţă. Ceea ce este bun pentru oameni nu are, neapărat, acelaşi efect şi pentru animalele domestice.
Câinele este cel mai întâlnit animal de casă, drept urmare, este animalul care suferă cel mai mult din cauza greşelilor stăpânilor. Specialiştii de la Foodbeast au creat o listă cu 12 alimente care nu ar trebui să existe, nici măcar ocazional, în dieta animalului. De la dureri de stomac până la cele mai grave consecinţe iremediabile, câinele ajunge să sufere mai mult decât realizează stăpânii.
Ciocolata
Este cunoscută drept alimentul interzis câinilor, aşa că tabletele de ciocolată nu trebuie lăsate oriunde prin casă. Câinele nu ştie ce mâncare îi va face rău sau nu, aşa că pofta cu care ar mânca o ciocolată nu este neapărat un semn bun. Ciocolata conţine cafeină şi teobramină, acestea fiind parte a categoriei metilxantinei. Fraza „cu cât este mai închisă la culoare ciocolata, cu cât este mai periculoasă” se explică prin faptul că ciocolata albă conţine mai puţine metilxantine, ceea ce o face mai puţin toxică. Chiar şi aşa, nu este recomandată. Consumată de câine, ciocolata îi poate provoca voma, deshidratarea, dureri abdominale, agitaţie severă, tremurul muşchilor, ritm cardiac neregulat, temperatură, crize şi deces.
Lapte
Chiar dacă este hrana principală a puilor, până şi animelele pot suferi de intoleranţă la lactoză. Laptele conţine zahăr, iar organismul câinelui nu produce enzimele necesare care să-l descompună. Consumul de lapte poate duce la vomă, diaree şi alte probleme gastrointestinale. Chiar dacă nu îi pun viaţa în pericol, lactatele îl expun unor bacterii care pot duce la instalarea altor boli.
Brânza
Drept urmare, brânza intră în categoria alimentelor interzise, repetându-se povestea cu zahărul. Un câine care mănâncă prea multe produse lactate va fi un câine lângă care se poate sta cu greu, pentru că va suferi de balonare, vomă şi diaree.
Ceapă
Pe lângă faptul că şi câinii plâng din cauza cepei, aceasta este dăunătoare odată consumată. Globulele roşii se subţiază şi circulă mai greu prin sânge, de aceea nu este imposibil să fie nevoie de o transfuzie de sânge, dacă animalul a mâncat mai multă ceapă.
Usturoi
Poate că ţine departe vampirii, dar nici câinii nu se împacă bine cu usturoiul. Cum face parte din aceeaşi familie cu ceapa, conţine componente toxice pentru stomacul animalului. Cu toate că efectele nu vor fi vizibile decât abia după câteva zile de la consumarea usturoiului, aceştia vor fi obosiţi şi se vor mişca cu greu. Urina va avea culoarea portocalie spre roşu închis şi, la fel ca şi ceapa, este posibil să fie necesară o perfuzie cu sânge.
Struguri
Şi stafidele sunt toxice pentru câini. Nu se cunoaşte cauza exactă, dar se ştie că rezultatele pot fi devastatoare. Câinii trebuie ţinuţi departe de aceste fructe, pentru că au tendinţa să mănânce alimentele care le ies în cale. Strugurii şi stafidele pot provoca insuficienţă renală. Cu toate că variază de la animal la animal, simptomele pot rămâne neobservată. Au existat cazuri în care moartea a survenit la trei, patru zile după ce câinele a mâncat struguri.
Avocado
Fructul conţine o toxină numită persină şi funcţionează diferit în funcţie de specia câinelui. Cert este că îi afectează pe toţi, lăsându-i cu dificultăţi de respiraţie, lichid în plămâni sau probleme stomacale. Sâmburele este cel mai periculos, animalul având tendinţa să-l înghită cu totul.
Cotorul mărului
Deşi oamenii evită să mănânce cotorul, acesta este mai toxic pentru câini decât pentru noi. Alături de alte fructe, mărul se află pe lista celor interzise. Conţine cianură într-o cantitate extrem de mică, pe care corpul omului o poate metaboliza, dar nu şi al câinelui. Acesta poate suferi de ameţeală. Crize, hiperventilaţie şi chiar şi comă.
Bacon
Este una dintre mâncărurile mereu împărtăşite, sub formă de recompensă, pe sub masă, pofticiosului blănos. Dar, în realitate, baconul îi face mai mult rău decât bine. Mâncărurile grase pot duce la pancreatită, greu tratabilă la animale. Cantitatea de mâncare ce dăunează câinelui variază de la o specie la alta. Ca şi oamenii, câinii sunt diferiţi şi reacţionează pe măsură. Este cel mai indicat ca alimentele de mai sus să fie evitate pe cât cu putinţă, totuşi. Sursa: adev.ro
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.