Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Te-ai fi gandit ca bucataria, locul in care preparam si servim mancarea acasa, este si locul in care riscam sa ne imbolnavim de infectii periculoase cauzate de bacterii precum Salmonella, listeria sau E Coli, scrie casadex.ro.
Chiar daca nu pot fi vazute cu ochiul liber, aceste bacterii se regasesc in locuri, ustensile si electrocasnice folosite zilnic in bucatarie. Afla in continuare care sunt 5 dintre acestea si cum pot fi curatate pentru a preintampina eventualele imbolnaviri.
Suportul pentru cutitele de bucatarie
Obisnuiesti sa-ti pastrezi cutitele de bucatarie intr-un suport special din plastic sau din lemn? Ei bine, in urma unor testari, s-a descoperit ca in aceste suporturi se dezvolta adevarate colonii de spori de mucegai care, asa cum se stie, pot cauza diverse infectii respiratorii si digestive.
Caserolele din plastic
Folosite pentru depozitarea alimentelor, dar si pentru transportul acestora, caserolele din plastic sunt ascunzatori perfecte pentru bacteria Salmonella, dar si pentru sporii de mucegai.
Cum sa le speli corect?
Caserolele pot fi spalate atat manual cat si in masina de spalat vase din bucatarie. Daca le speli manual trebuie sa acorzi o atentie sporita canalelor de pe marginea capacelor, acesta fiind locul in care se poate ascunde bacteria Salmonella. Nu sigila niciodata capacele pe caserole inainte de uscarea lor completa.
Frigiderul – sursa de imbolnavire
Pe langa Salmonella, E.coli si mucegai, in frigider se pot gasi bacterii de Listeria, responsabile pentru imbolnavirea cu Listerioza, o afectiune infectioasa transmisibila prin alimente contaminate. Cele mai expuse la infestare zone ale frigiderului sunt sertarele pentru fructe si legume, suportul pentru oua si sertarele congelatorului in care se pastreaza carnea si produsele din carne. De aceea este absolut necesar sa spalam frigiderul si mai ales sertarele mai sus amintite cel putin o data pe luna.
Cum tii bacteriile la distanta de mancarea din frigider?
In primul rand, fa-ti o regula din a nu depozita in acelasi sertar fructele si legumele murdare cu cele curate. Pastreaza carnea, produsele din carne, pestele si fructele de mare pe raftul inferior, pentru a preveni scurgerea sangelui peste celelalte produse din frigider. De asemenea, asigura-te ca recipientele cu lichide (lapte, smantanta, iaurt, supe etc.) sunt bine sigilate, inainte de a fi introduse in frigider.
Daca totusi ti se intampla sa se scurga in frigider sau in congelator sange de la produsele din carne sau alte lichide, sterge imediat locul cu o carpa inmuiata in apa calda si putin detergent de vase. Iar pentru a elimina mirosurile produse de sangele scurs sterge interiorul frigiderului cu o solutie din 250 ml apa si 2 linguri de bicarbonat de sodiu.
Blenderul si robotul de bucatarie
In vasele celor doua aparate electrocasnice din bucatarie s-au gasit spori de mucegai, bacterii de Salmonella si E.coli. Cele din urma pot provoca toxiinfectii alimentare severe care se manifesta prin diaree, uneori insotita de febra, greata si voma.
Spalarea corecta a robotilor si blenderelor
Pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor si mucegaiului in interiorul vaselor robotilor si blenderelor este imperios necesar ca acestea sa fie spalate minutios dupa fiecare utilizare, fara exceptie. Inlatura cutitul si celelalte piese din interiorul vaselor folosite, spala-le cu grija, bucata cu bucata si lasa-le la scurs/uscat pe un prosop de bucatarie curat.
Ustensilele din silicon sau din plastic
Polonicul, telul, spumiera sau spatula sunt cele mai des utilizate ustensile de bucatarie. Dar ingrijite incorect acestea pot deveni surse de infestare cu periculoasa bacterie E.coli.
Cum sa intretii corect uneltele de bucatarie din plastic si silcon?
In ultimii ani, in magazine au aparut modele de ustensile confectionate din doua piese ce pot fi demontate pentru a fi spalate mai usor. Insa daca ustensilele din bucataria ta sunt dintr-o bucata, trebuie sa le speli bine cu apa si detergent de vase, dupa fiecare utilizare, insistand pe portiunile dificile. sursa: doctoroz.com
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.