Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
În scopul prevenirii situațiilor de urgență generate de arderi necontrolate produse prin arderea miriștilor, SERVICIUL VOLUNTAR PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ AL COMUNEI HILIȘEU HORIA vă informează:
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale astfel încât arderea să poată fi controlată;
c) executarea arderii în zone care să permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
d) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
e) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
f) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
g) supravegherea permanentă a arderii;
h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
i) interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Arderea miriştilor se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
c) izolarea zonei de ardere faţă de căile de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
d) desfaşurarea arderii numai pe timp de zi;
e) asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
f) asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire; Pe terenurile în pantă, arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei.
Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, constituie contravenţie conform art. 1, alin. 3 din H.G.R. Nr. 537/2007 şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500
Intervenţiile pompierilor militari şi ale serviciilor voluntare pentru stingerea acestora sunt de lungă durată şi solicită mari resurse umane şi materiale.
Pompierii militari sunt adesea solicitaţi să intervină la incendii care se manifeată la gospodării cetăţeneşti (urmare a extinderii unor arderi necontrolate), pentru salvarea de vieţi şi bunuri.
NU FI NEGLIJENT!!!
Arderea miriştilor provoacă multe efecte negative solului. În primul rând, odată cu arderea resturilor vegetale, se distruge şi microfauna folositoare de la suprafaţa solului. Din păcate aceasta este cea mai întâlnită practică în activităţile de igienizare a terenurilor.
Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale are consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. Focurile deschise făcute fără respectarea prevederilor legale sau resturile de ţigară aruncate la întâmplare pot aprinde mirişti, incendiile extinzându-se uneori la păduri şi gospodării.
Arderea miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc. Pentru obţinerea acestuia, vă veţi adresa structurilor responsabile cu situaţiile de urgenţă constituite la nivelul primăriei. El poate fi emis de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă, cadrul tehnic cu atribuţii în domeniul aparării împotriva incendiilor sau altă persoana desemnată în acest sens. Consiliul local nominalizează, conform legii, persoanele care au dreptul să emită permis de lucru cu foc.
Acesta se întocmeşte în două exemplare, din care unul se înmânează şefului formaţiei de lucru sau persoanei care execută operaţiunile cu foc deschis, iar celălalt rămâne la emitent. Permisul de lucru cu foc este valabil o singură zi, iar la terminarea lucrului se predă de către executant, emitentului.
Prin respectarea unor reguli simple vă protejați viața și bunurile!
Voluntari din satul dumneavoastră
Cujba Florin 0744178234
Cujba Iulian 0743761228
Liviu Chirila 0754655654
Telefoane de contact:
Primar Butnaru Ioan 0784252395
Viceprimar Maxim Mihai 0784252390
Sef SVSU Pasare Gabriel 0744478404
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.