Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Activitatea seismică din zona Vrancei cu efecte puternice reprezintă o ameninţare continuă, susţin oficialii Ministerului de Interne. Din această cauză, autorităţile din Capitală au pregătit Planul Roşu de Intervenţie în caz de dezastru.
România a fost zguduită, la începutul săptămânii, de cel mai puternic cutremur din acest an, aparatele înregistrând o magnitudine de 4,7 grade pe scara Richter, scrie ziarulring.ro. Pericolul iminent al producerii unui cutremur devastator a determinat autorităţile să emită un Plan Roşu de Intervenţie pentru Bucureşti care prevede modalităţile de evacuare a populaţiei, centrele din Capitală unde pot fi adăpostiţi sinistraţii, precum şi mobilizarea echipelor de salvatori.
În cazul unui dezastru provocat de un cutremur catastrofal în Capitală, Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Dealul Spirii" București-Ilfov a pregătit Detașamentul Special de Salvatori, specializat pentru a interveni în situații de urgență complexe. Detaşamentul are în dotare echipamente pentru identificarea persoanelor din medii ostile vieții, precum camere de termoviziune, aparate de detectare a forței vii, pe baza vibrațiilor produse de victima aflată sub dărâmături, precum şi o autospecială de descarcerare grea, care permite ridicarea unor elemente de construcție de până la 20 de tone. Totodată, acesta dispune de un spital mobil şi autospeciale pentru transport victime multiple.
Bisericile, folosite ca adăposturi
În cazul producerii unui cutremur, autorităţile recomandă să vă îndreptaţi către spaţii deschise, în parcuri, dacă aveţi norocul să fie unul în apropiere, departe de clădiri, cabluri electrice, panouri publicitare şi linii electrice ale mijloacelor de transport în comun. De asemenea, este indicat să aveţi pregătit un rucsac pentru situaţii de urgenţă, cu ajutorul căruia să supravieţuiţi timp de trei zile. În cazul în care clădirea în care locuiţi este grav afectată de cutremur, va trebui să respectaţi dispoziţiile legale şi să vă adaptaţi la condiţiile de sinistrat, potrivit Planului Roşu de Intervenţie. În prezent, capacitatea de cazare a sinistraţilor se ridică la doar 300.000 de locuri, acestea fiind amplasate în săli de sport, clase, hoteluri, în săli de spectacol şi chiar în biserici. La nevoie, clădirile aflate în administrarea Consiliului General şi Local și a RA-APPS vor fi şi ele transformate în adăposturi.
Populaţia adultă, neinformată
Începând din 2012, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti a demarat o amplă campanie de informare ce are ca scop atingerea unui nivel ridicat al protecţiei împotriva dezastrelor prin prevenirea sau reducerea efectelor potenţiale ale acestora cu ajutorul promovării unei culturi a prevenirii. Campaniile iniţiale s-au bazat pe informarea elevilor, cu speranţa că aceştia vor disemina informaţiile către fraţi, părinţi, bunici sau cunoştinţe. În urma cercetărilor sociologice s-a constatat însă că aproximativ 80% din populaţia adultă nu deţine cunoştinţe în ceea ce priveşte comportamentul în caz de cutremur. Astfel, începând din acest an, ISU a demarat campania "Nu tremur la cutremur", ce are la bază spoturi animate la TV cu rolul de a educa populaţia adultă.
„Planul Roşu va fi activat în situaţiile de urgenţă generate de producerea unui seism, de ruperea barajelor din Bucureşti, dar şi în cazul altor dezastre", Mihai Guţă, inspector-şef ISUMB sursa: romaniatv.net
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.