Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Inainte de a contracta o asigurare auto, pentru locuinta, de sanatate, de viata sau de alt tip, trebuie sa stim ca firma sau brokerul de asigurari sunt obligati de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sa ne puna la dispozitie un set minim de informatii privind conditiile contractuale, precum si alte informatii utile.
Informarea pe care firmele de asigurari si brokerii trebuie sa o puna la dispozitia persoanelor fizice trebuie sa contina urmatoarele tipuri de informatii:
· informatii generale despre asigurator sau broker;
· procedurile de solutionare a eventualelor litigii rezultate din executarea contractului;
· legea aplicabila contractului de asigurare si existenta Fondului de garantare;
· informatii despre contractul de asigurare, cum ar fi: definirea fiecarui eveniment asigurat si a indemnizatiei de asigurare in cazul producerii evenimentului asigurat, excluderile din asigurare, modalitătile de executare, suspendare sau incetare a contractului, modalitatea prin care se platesc primele si termenele de plata a acestora, modalitatile si termenele de plata a indemnizatiilor de asigurare, a sumelor de rascumparare si a sumelor asigurate, orice penalitati impuse de contract in situatia rezilierii inainte de termen sau unilateral.
Ce trebuie sa stim despre o asigurare de viata
Inainte de incheierea unui contract de asigurare de viata, firmele de asigurari sunt obligate sa realizeze o analiza a nevoilor financiare ale clientului, pe baza careia vor recomanda produsul de asigurare potrivit. Această analiza se va face pe baza unui Formular de analiza a nevoilor clientilor, care va fi intocmit in doua exemplare si va fi semnat de ambele parti, un exemplar urmand a fi inmanat clientului.
De asemenea, inainte de semnarea unui contract de asigurare de viata, firmele de asigurari sunt obligate sa furnizeze clientilor urmatoarele tipuri de informatii:
· sa prezinte clientului prospectul fondului de investitii in care vor fi investite primele de asigurare, in cazul in care asigurarea oferita este de tipul unit-linked;
· să prezinte clientului o proiectie (evolutie detaliata a contractului), in conditiile prevazute de normele legale. Proiectia va fi intocmita in doua exemplare semnate de ambele parti, un exemplar pentru client si celalalt pentru asigurator.
Ce trebuie sa stim despre asigurarea RCA
Asigurarea RCA este o asigurare prin care cei prejudiciati in urma unui accident auto, produs din vina conducatorului auto asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau decesul ori vatamarile corporale suferite in acel accident.
Toate persoanele fizice sau juridice care au in proprietate vehicule inmatriculate in Romania au obligatia de a incheia asigurarea RCA. Scopul acestei asigurari este ca cel pagubit sa primeasca despagubiri pentru daunele suferite, indiferent de situatia materiala a celui care a produs paguba. In acest fel, asigurarea RCA este atat in interesul celui pagubit, cat si in interesul celui care a produs paguba.
Putem incheia contractul de asigurare RCA cu oricare din societatile de asigurare autorizate. La încheierea contractului ni se eliberează polita de asigurare obligatorie de raspundere civila a vehiculelor, impreuna cu vigneta si documentul international de asigurare. Incepând cu 1 ianuarie 2010, politele de asigurare RCA sunt emise in sistem electronic.
Asigurarea obligatorie RCA este valabila pe teritoriul Romaniei, pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene si cele apartinand Spatiului Economic European. Asiguratorii pot extinde valabilitatea teritoriala a politei. Tarile in care asigurarea este valabila sunt precizate in polita.
Costul unei asigurari
Tarifele de prime aferente asigurarii obligatorii RCA difera de la societate la societate si, in mod obligatoriu, sunt publicate pe site-urile proprii ale acestora. Societatile de asigurare isi stabilesc propriile tarife de prima RCA si le notifică ASF-ului, fara ca acestea sa fie insa supuse aprobării ASF.
La tarifele afisate, asiguratorii pot aplica diferiti coeficienti proprii de corectie (de reducere sau de majorare a primei), in functie de diverse criterii pe care asiguratul le-ar putea indeplini. Dupa aplicarea acestor corectii proprii, daca este cazul, asiguratorii au obligatia sa aplice sistemul bonus-malus pentru a determina prima de asigurare pe care asiguratul trebuie sa o plateasca.
Sistemul bonus-malus este reglementat prin normele emise de catre ASF si inseamna ca prima de asigurare pe care asiguratul/utilizatorul persoană fizica o va plăti depinde de istoricul sau de daunalitate realizat intr-o perioada de referintă. Astfel, daca asiguratul se incadreaza in una dintre clasele de bonus, prima de asigurare va fi redusa, iar daca se incadreaza in una dintre clasele de malus, prima de asigurare va fi majorata.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.