Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Mai bine de un sfert dintre computerele românilor au fost sau sunt infectate cu un virus. Chiar dacă zilnic au loc sute de mii de atacuri cibernetice, utilizatorii români nu obişnuiesc să-şi protejeze calculatoarele. Vulnerabile sunt şi instituţiile de stat, care sunt frecvent ţinta atacurilor informatice sau chiar de spionaj.
Specialiştii în securitate IT susţin că 27 la sută dintre computerele din România au fost infectate cel puţin o dată cu un virus. Potrivit estimărilor companiilor de specialitate, în ţara noastră sunt peste şase milioane de PC-uri şi laptopuri. Multe dintre sistemele de operare folosite de români nu au licenţă şi nici sisteme de protecţie împotriva viruşilor.
„Sunt zilnic foarte multe atacuri. Vorbim, la nivelul populaţiei în general, de milioane, milioane de calculatoare compromise. Nu de ieri de azi, ci de mai bine de un an de zile. Asta ne indică nouă faptul că cetăţenii nu-şi fac actualizările pentru sistemul de operare sau pentru aplicaţiile pe care le rulează”, a declarat Augustin Jianu, director general CERT-RO. „Utilizatorii încă se aşteaptă ca atunci când se infectează o să observe imediat şi o să rezolve problema chiar dacă au o soluţie de securitate sau nu. În ziua de astăzi, problema nu mai este în felul următor. Viruşii stau ascunşi şi tu ca utilizator chiar dacă eşti infectat nu-ţi vei da seama niciodată că există ceva în calculator”, a explicat Cătălin Cosoi, specialist în securitate IT.
Mai periculoase sunt atacurile asupra computerelor instituţiilor statului, în special cele care au documente secrete despre securitatea naţională. Octombrie Roşu a fost cel mai puternic atac cibernetic la adresa României din ultimii 20 de ani. Hackerii au fost interesaţi de resursele naturale ale ţării şi au căutat documente legate de politica din Zona Mării Negre şi cea economică.
„Vorbim de spionaj la nivel guvernamental în care instituţii de stat au fost infectate şi de unde se extrăgeau documente confidenţiale, dar nu numai în România. Este noul teren de luptă şi din punct de vedere al spionajului”, a spus Cătălin Cosoi, specialist în securitate IT.
Ministerul de Economiei, cel de Externe, dar şi ministerul Afacerilor Interne sunt ţintele atacurilor cibernetice care vin de fiecare dată din exteriorul ţării.
„Instituţiile vizate sunt cele care au documente confidenţiale, documente care ţin de securitatea naţională şi europeană şi putem să ne gândim că multe dintre deciziile de la nivel european au avut la bază aceste documente care au fost publice sau exfiltrate într-un fel sau altul”, a mai spus Cătălin Cosoi.
Totuşi, specialiştii susţin că România nu este una dintre ţintele de top. „Poate avem un mic avantaj că impactul de imaginie într-un atac asupra unei companii, minister sau infrastructuri din România nu este atât de mare ca într-o ţară dezvoltată. De exemplu, ce s-a întâmplat în Franţa cu TV5 cu atacul infomratic care a distrus toată infrastructura redacţională”, a spus Victor Patriciu, Academia Tehnică Militară.
Problema securităţii cibernetice a României a devenit o prioritate şi în Strategia Naţională de Apărare. Documentul a fost trimis de Administraţia Prezidenţială către Parlament pentru aprobare. Sursa: digi24.ro
14.06.2015 la 19:43
internetul este ca un medicament,face bine dar face si rau cum am vazut si eu farte multe persoane nu numai ca folosesc programe piratate care nu le pot actualiza dar nu au parola de protectie pe router,te conectezi f.usor la ei,mai folositi si MAC sau linux faceti mereu actualizarile nu puneti ca parola nume sau datele de nastere,faceti parole amestecate cu litere si cifre mai mult de 10
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.