Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Nu mai este niciun secret pentru nimeni faptul că, în fiecare vară, pieţele se umplu de pepeni care, se jură comercianţii, sunt de Dăbuleni. De cele mai multe ori, vânzătorii mint cu bună ştiinţă cumpărătorii.
Deşi în pieţele din toată România se găsesc în continuare pepeni de Dăbuleni, primarul localităţii spune că cei mai mulţi sunt de import. Iar asta dintr-un motiv foarte simplu: din cauza secetei, pepenii de Dăbuleni nu s-au mai copt de aproape două săptămâni.
Drept urmare, producţia este mult mai mică, iar asta face imposibilă comercializarea lor la scară largă.
„Au apărut însă pe piaţă comercianţi care vând pepeni din import sau din alte zone sub denumirea de «pepeni de Dăbuleni». Chiar eu am constatat asta când am fost să verific acest aspect în pieţe din Capitală şi din alte oraşe ale ţării. Oricât de mare ar fi fost producţia la noi, nu are cum să acopere tot necesarul pentru piaţa românească şi nu toţi pepenii care se vindeau erau din Dăbuleni. Anul acesta, pepenii noştri au fost extraordinar de buni, însă a venit seceta peste noi, cu trei săptămâni de caniculă, şi ne-a omorât, s-au copt forţat, s-au uscat, s-au albit. Pepenii de la noi au apărut în 20 iunie, iar din 15-20 iulie nu mai avem pepeni la Dăbuleni. Noi nu avem ce să le facem celor care vând pepeni de Dăbuleni falşi, nu poţi să te duci din piaţă în piaţă şi nici legal nu poţi să iei vreo măsură. Nu avem cum să stopăm acest fenomen de speculă, dar sunt celelalte organe de control de pe piaţă care pot verifica de unde au luat marfa”, a declarat primarul din Dăbuleni, pentru ziiarul Ring.
Nicolae Drăgoi ne spune şi cum ar trebui să recunoaştem un pepene de Dăbuleni. Un prim indiciu este dat de coada fructului. Dacă e tăiată sau ruptă, atunci sunt şanse foarte mari ca pepenele să fie de import.
„Toţi pepenii din import au coada uscată, tocmai de aceea o să-i găsiţi fără cozi pentru că sunt tăiate special, să nu ne dăm seama că provin din afara ţării”. „Pepenele de Dăbuleni trebuie să aibă coada verde, cărnoasă, cu perişori pe ea, iar coaja este lucioasă. Mai mult, coaja pepenelui de Dăbuleni este foarte subţire, un centimetru, maximum 1,5 centimetri, iar interiorul este uniform, fără vinişoare, fără zone aţoase. Culoarea este roşu închis, uniform, şi zahărul este vizibil şi chiar străluceşte. Interiorul pepenelui este foarte consistent, dens, nu este afânat, iar sâmburii sunt mici, mai închişi la culoare şi puţini", a mai spus primarul din Dăbuleni, Nicolae Drăgoi. Sursa: libertatea.ro
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.