Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Se restituie banii pe taxa auto si de poluare. Sumele vor platite pe parcursul a 5 ani, cate 20% pe an. Timbrul de mediu ramane in continuare in vigoare. Cosmarul soferilor legat de taxa auto a ajuns la final.
Controversatul bir va putea fi recuperat cu buletinul fara sa mai apelezi la justitie, potrivit unei ordonante aprobate miercuri de Guvernul Romaniei. Ziua de astazi ii va face extrem de fericiti pe cei care si-au adus un automobil din afara Romaniei. Dupa ani intregi de proteste si discutii, Executivul a dat intr-un final legea care demonstreaza ca taxa auto a fost doar o mare prostie.
Astfel spus, toate "persoanele care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii, pot solicita restituirea acesteia pe cale administrativa, fara a mai fi nevoie sa deschida actiune in instanta", se arata intr-un comunicat oficial venit miercuri din partea Guvernului.
Banii vor putea fi recuperati prin intermediul unei solicitari adresate organului fiscal, in care se cere restituirea taxei. Cererile cu pricina se solutioneaza in termen de 45 de zile de la inregistrare, prin decizie care se comunica persoanei interesate in maximum 10 zile de la emitere. In cazul in care cererea nu a fost solutionata in termenul legal, persoana poate face contestatie in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, dupa caz, de la implinirea termenului in care decizia trebuia comunicata. Contestatia se solutioneaza in 45 de zile de la inregistrare, se afirma in acelasi comunicat anterior amintit. Cum alimenteaza blondele masina Acum vine si vestea cea proasta. Dupa ce toate actele au fost rezolvate, persoana care a solicitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule va fi nevoita sa astepte cinci ani de zile pentru a-si recupera suma platita, urmand a primi doar 20% pe an din valoarea acesteia. Ce-i drept, pe langa bani vor fi achitate si dobanzile datorate contribuabilului, actualizate cu indicele preturilor de consum.
Scurt si direct la subiect, Guvernul a admis ca taxa auto a fost o mare prostie si a decis sa dea inapoi banii oamenilor care au platit-o. Tot cu aceasta ocazie insa, Executivul - si citam din nou comunicatul zilei de astazi - instituie obligatia de plata a timbrului de mediu cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat, in situatia autovehiculelor pentru care s-a emis decizie de restituire a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule". Ceva de genul "sari din lac in put". Noroc ca au crescut primele oferite la cumpararea de automobile electrice de la 12.000 lei la 20.000 lei. Ca infrastructura avem din belsug, doar masinile care sa o foloseasca ce mai lipsesc...
Comunicatul de presa dat astazi de Guvern cu privire la taxa auto: Taxă specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa de poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante, recuperată pe cale administrativă Persoanele care au achitat taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării, pot solicita restituirea acesteia pe cale administrativă, fără a mai fi nevoie să deschidă acțiune în instanță, potrivit unei ordonanțe aprobată astăzi de Guvern. Persoanele aflate în această situație pot solicita restituirea taxei prin cerere adresată organului fiscal.
Cererile se soluționează în termen de 45 de zile de la înregistrare, prin decizie care se comunică persoanei interesate în maximum 10 zile de la emitere. Împotriva deciziei organului fiscal, precum și în cazul în care cererea nu a fost soluționată în termenul legal, persoana interesată poate face contestație în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, după caz, de la împlinirea termenului în care decizia trebuia comunicată. Contestația se soluționează în 45 de zile de la înregistrare. Dacă nici în acest termen solicitarea de restituire a taxei nu este soluționată sau persoana interesată contestă în continuare decizia organului fiscal, persoana interesată poate face plângere la instanţa judecătorească de contencios administrativ competentă, în condiţiile Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, cu modificările şi completările ulterioare.
Sumele reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, precum și dobânzile datorate contribuabilului, actualizate cu indicele preţurilor de consum publicat pe portalul Institutului Naţional de Statistică, se restituie conform prevederilor legale în vigoare, respectiv pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora. Procedura de efectuare a plății va fi stabilită prin ordin al ministrului mediului, apelor și pădurilor și al ministrului finanțelor publice. Restituirea sumelor se face de către organul fiscal competent, de la bugetul Fondului pentru mediu sau bugetul de stat, după caz, din contul de venituri bugetare în care a fost încasată suma, în contul bancar indicat de către solicitant prin cererea sa de restituire.
O altă prevedere a Ordonanței aprobată astăzi are în vedere instituirea obligaţiei de plată a timbrului de mediu cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat, în situaţia autovehiculelor pentru care s-a emis decizie de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Un al treilea aspect reglementat de actul normativ adoptat astăzi are în vedere stimularea achiziţionării de vehicule noi, nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic. În acest scop, se majorează de la 12.000 de lei la 20.000 de lei valoarea ecotichetului de care beneficiază persoanele fizice, persoanele juridice, unitățile administrativ-teritoriale și instituțiile publice la achiziționarea unui autovehicul pur electric.
Totodată, se instituie acordarea ecotichetului în cuantum de 5.000 de lei de care beneficiază persoanele fizice, persoanele juridice, unitățile administrativ-teritoriale și instituțiile publice la achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50g/km. Aceste finanțări, sub forma ecotichetelor, se acordă din bugetul Fondului pentru mediu. Sursa: 4tuning.ro
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.