Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Timpul liber al copilului între 2 şi 6 ani înseamnă mişcare, natură, jocuri, dobândirea de abilităţi şi presupune responsabilitate din partea părinţilor, deoarece este o perioadă esenţială pentru dezvoltare, spun specialiştii Centrului Medical Unirea, scrie ziare.ro.
“Este perioada cea mai importantă pentru achiziţiile fundamentale ale micuţului, îl ajută să-şi descopere aptitudinile şi să-şi formeze personalitatea”, explică dr Alina Stanciu, medic specialist pediatrie în cadrul CMU.
Părinţii trebuie să aibă în vedere următoarele recomandări ale specialistului pediatru:
1. Copiii între 3 şi 6 ani au nevoie de alţii pentru a învăţa şi a se dezvolta, motiv pentru care se recomandă căutarea unor activităţi care să se desfăşoare în cadrul unor cercuri sau cluburi de copii.
2. Activităţile către care poate fi direcţionat copilul sunt:
- artistice (dans, pictură, teatru, instrument muzical etc.)
- ştiinţifice (noţiuni primare de astronomie etc.)
- sportive (înot, fotbal, tenis, karate etc.).
3. Alegerea activităţii se face în funcţie de vârstă şi de interesul copilului. Până la vârsta de 5 ani se recomandă părinţilor să nu-şi înscrie copilul la mai mult de două activităţi pe săptămână deoarece ar putea deveni suprasolicitant.
4. Este recomandat ca activităţile să se desfăşoare spre mijlocul săptămânii între orele 16-18 cand micuţii ating un maxim de capacitate intelectuală. Activităţile sportive sau artistice pot completa şi consolida cunoştinţele asimilate la grădiniţă şi limitează totodată timpul petrecut îin fata televizorului si calculatorului.
6. Un rol important în formarea personalităţii copilului îl are şi timpul petrecut împreună de părinte şi copil. “Doar calitatea timpului petrecut cu şi pentru copil este liantul emoţional pe care părintele şi copilul îl pot construi împreună şi care-şi va pune amprenta în formarea personalităţii sale”, spune Alina Stanciu.
7. Exemple de activităţi care ne ajută să petrecem timpul alături de copii:
- muzică şi dans - îşi consumă energia într-un mod activ;
- pregătirea mesei împreună;
- jocul, cu rol în dezvoltarea inteligenţei şi gândirii;
- învăţarea unei limbi străine, poezii, cântece - copilul îşi dezvoltă gândirea, memoria.
- activităţi de lucru manual - pictură, decupare, lipire.
8. După vârsta de 3 ani, mulţi copii îşi manifestă dorinţa de a participa la treburile gospodăreşti, aceste dorinţe ar trebui încurajate pentru că le oferă împlinire şi canalizează jocul spre activitate practică, "utilă".
9. Spre 5-6 ani, se pot repartiza mici sarcini "cu răspundere".
10. Părintele va lăsa copilul să decidă singur ce activităţi îi plac mai mult, lăsându-l să fie actorul principal şi totodată oprind jocul atunci când copilul dă semne de plictiseală. (DorohoiNews.ro)
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.