Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Instalațiile defecte și echipamentele electrice improvizate au provocat 192 de incendii în Moldova, în primele zece luni ale anului;
Aproximativ unul din şase incendii din totalul celor produse au avut aceste cauze, în perioada ianuarie - octombrie a.c.;
Cele mai multe astfel de evenimente au avut loc în judeţele Bacău şi Suceava;
Verificarea periodică a instalaţiilor şi aparatelor electrice numai de către personalul autorizat poate preveni producerea de incendii.
În cele şase judeţe din Moldova în care îşi desfăşoară activitatea E.ON Distribuţie România au fost înregistrate, în primele 10 luni ale anului, 192 de incendii cauzate de utilizarea defectuoasă sau improvizaţiile la instalaţiile şi echipamentele electrice, conform statisticilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.). Cele mai multe incendii cu această cauză au avut loc în judeţul Bacău (50), urmat de judeţele Suceava (38), Neamţ (35), Iaşi (33), Vaslui (20), Botoşani (16).
Este foarte important ca toţi utilizatorii de energie electrică să acorde atenţie permanentă atât modului de funcţionare a instalaţiilor, cât şi a receptoarelor electrice, mai ales odată cu venirea sezonului rece când au loc şi cele mai multe incendii provocate de aparatele de încălzit electrice.
Pentru majoritatea locuinţelor, dimensionarea instalaţiilor în faza de proiectare nu a avut în vedere utilizarea mijloacelor electrice de încălzire/producere apă caldă sau de preparare a hranei (plite, centrale termice electrice, boilere, reşouri, radiatoare, calorifere etc.). De aceea, la achiziţionarea unor receptoare electrice în plus faţă de dotarea iniţială este obligatorie verificarea instalaţiilor pentru a determina dacă acestea pot prelua în siguranţă consumul suplimentar.
Alimentarea aparatelor de încălzit prin instalaţii subdimensionate sau improvizate implică riscuri majore de producere a unor incendii, cu urmări extrem de grave asupra vieţii sau bunurilor oamenilor. Aceleaşi urmări le poate avea şi utilizarea unor receptoare electrice neomologate/artizanale sau care prezintă deficienţe funcţionale.
Proiectarea, execuţia sau modificarea instalaţiilor electrice trebuie realizate de specialişti autorizaţi pentru astfel de activităţi.
Meşterii de ocazie implică riscuri vitale, ce nu trebuie să fie asumate de nimeni sub motivul unor costuri mai mici, deoarece incendiile distrug bunuri materiale, locuinţe, şi chiar vieţile celor dragi.
Folosirea aparaturii electrocasnice poată fi făcută în condiţii de siguranţă dacă sunt respectate normele tehnice din domeniu, iar conductoarele, siguranţele, prizele etc. sunt corect dimensionate şi instalate.
„Aspecte pe care le considerăm minore pot genera incidente cu urmări deosebit de grave, de multe ori cu efecte ireversibile. Este preferabilă o abordare preventivă, bazată pe informare prealabilă, prin identificarea din timp a potenţialelor cauze de producere a unor incidente şi eliminarea acestora”, a declarat Mihaela Ciocan Covaliu, director general adjunct al E.ON Distribuţie România.
Instalaţiile interioare de energie electrică se află în proprietatea consumatorilor, fiind în responsabilitatea acestora să le utilizeze corect şi să dispună măsurile de verificare şi remediere a unor eventuale defecţiuni. Contactele slăbite, comutatoarele, prizele sau tablourile electrice uzate pot duce la incendii, la pagube materiale, chiar la pierderi de vieţi omeneşti.
Iată de ce informaţiile privind regulile de siguranţă venite din partea instituţiilor abilitate trebuie însuşite şi aplicate de consumatori. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi E.ON România au derulat, în ultimii ani, mai multe campanii de informare, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranţă”. Aceste campanii vor continua in scopul creşterii gradului de responsabilizare în ceea ce priveşte aplicarea regulilor de siguranţă. Prin intermediul campaniilor de informare Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi E.ON România îşi propun să schimbe, în timp, comportamentul cetăţenilor, prin utilizarea corectă a surselor de energie.
Pentru evitarea accidentelor în cadrul gospodăriei, recomandăm consumatorilor să respecte următorul set minimal de reguli:
· Nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;
· Nu interveniţi asupra contorului;
· Utilizaţi doar siguranţe calibrate la tabloul electric din locuinţă;
· Orice modificare a instalaţiei de utilizare din gospodărie poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de personal autorizat;
· Efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei de utilizare, cu personal autorizat;
· Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului;
· Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;
· Nu utilizaţi receptoare electrice neomologate;
· La suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă, prin personal autorizat, că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;
· Amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede; majoritatea accidentelor de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau în contact cu apa.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.