Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Preţul cartofului urcă spre cer, piureul şi ciorba clasică par în pericol. Hai să vedem ce spun specialiştii. Din câte se pare, chiar nu ar fi rău să ne mai abţinem de la leguma-vedetă, adusă cu secole în urmă tocmai din Americi.
Potrivit experţilor citaţi de safitusanatos.ro, cele şase mituri ale cartofului sunt următoarele:
1) Cartoful îngraşă
Adevărat: cu un raport mic între proteine şi calorii (în jur de 2/85 la 100 de grame) cartoful este, într-adevar, un aliment ineficient. În plus, conţine mult amidon şi fibre putine, astfel încât combinat cu alte alimente ingreunează digestia, eliberarea de energie şi favorizează acumularea de ţesut adipos.
2) Cartoful îngraşă mai puţin decât pâinea.
Fals: raportul dintre proteine şi calorii este mai mic decât cel al pâinii. Comparându-l cu pâinea integrală, dezavantajul cartofului este şi mai mare: în timp ce pâinea integrala contine multe fibre, care favorizeaza eliminarea din organism a unei parti dintre glucidele sale inainte de asimilare, cartoful este sarac in fibre.
3) Cartofii sunt buni pentru stomac.
Adevarat, daca sunt fierti: amidonul din cartofii fierti joaca rol de pansament gastric. Cartofii prajiti sunt mai greu digerabili si, chiar daca au si ei un anume efect de tampon gastric, agreseaza ficatul, vezica biliara si pancreasul.
4) Cartofii sunt cancerigeni.
Fals: cartofii in sine nu maresc riscul de cancer. Cartofii prajiti, in schimb, au un anumit efect de crestere a riscului de cancer.
5) Cartofii stimuleaza buna dispozitie.
Adevarat. Efectul pe termen scurt poate fi uneori mai “vizibil” decat in cazul consumului de paine integrala. Consumata pe termen lung, painea neagra si integrala este mai benefica pentru creier si pentru “starea de bine” decat cartoful (consumat regulat), datorita plusului de vitamine din complexul B (in cantitati superioare celor din cartofi).
6) Cartofii cu coaja verde sunt toxici.
Adevarat, in cea mai mare parte. Lumina mai intensa poate inverzi tuberculii si poate creste continutul de glicoalcaloizi (toxici) din cartofi (continut deseori proportional cu sinteza de clorofila, care inverzeste coaja). Glicoalcaloizii nu sunt cancerigeni: ei sunt toxine cu efecte rapide in special asupra sistemului nervos si asupra celui endocrin.
Cu ce înlocuim cartoful?
Pentru o dieta cat mai sanatoasa, va recomandam inlocuirea garniturilor de cartofi cu garnituri din varza, conopida sau alte legume (mazare mai rar). Cartofii si orezul nu trebuie eliminate complet din alimentatie, dar consumate rar si doar in mancaruri de post, cu legume (cartofi puteti folosi inclusiv in salate cu legume). Mancarurile din carne n-ar trebui niciodata insotite de cartofi (asimilarea proteinelor se face mai greu iar carbohidratii din cartofi se depun). (DorohoiNews)
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.