Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, a povestit, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum va funcţiona sistemul informatic de prevenire a votului multiplu, ce va fi implementat în premieră la alegerile locale din 5 iunie. De asemenea, Ana Maria Pătru a vorbit despre condiţiile în care candidaţii îşi pot recupera banii cheltuiţi în campanie, dar şi despre regulile propagandei electorale în spaţiul online.
Cum e reglementată publicitatea electorală pe Facebook?
Competitorii electorali au toată libertatea de a-şi transmite mesajele pe Facebook sau pe orice alt canal online. Din punctul de vedere al AEP, instituţie care trebuie să ramburseze cheltuielile electorale, singura condiţie este ca serviciile de producere şi diseminare a materialelor de propagandă online pentru care s-a cerut rambursarea cheltuielilor să fi fost realmente realizate. În acest sens, competitorii electorali vor depune facturi, alte documente justificative, inclusiv câte un exemplar pe suport electronic al materialelor de propagandă online, pentru a face dovada că scopul achiziţiei a fost atins şi că diseminarea s-a efectuat în spaţiul online. În privinţa materialelor de propagandă online admise de lege precizez că acestea sunt materiale scrise, audio şi video, distribuite prin intermediul internetului, care trebuie să respecte condiţiile generale prevăzute pentru orice material de propaganda electorală: să se refere în mod direct la un candidat sau partid politic, clar identificat, să fie utilizat în perioada campaniei electorale, să aibă obiectiv electoral, să se adreseze publicului larg şi să depăşească limitele activităţii jurnalistice de informare a publicului. Rambursarea cheltuielilor electorale nu poate fi făcută decât în urma constatărilor şi verificărilor realizate de AEP.
Alegerile locale vor aduce şi altă noutate: un sistem informatic de identificare a votului multiplu. Cum funcţionează?
Trebuie să ştiţi că sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal are două funcţionalităţi: să furnizeze date certe, în timp real, privind prezenţa la vot şi să împiedice votul ilegal încă din stadiul de tentativă. În fiecare secţie de votare va fi un operator de calculator dotat cu o tabletă pe care se află aplicaţia informatică. Pentru alegător, informatizarea secţiilor de votare presupune o procedură simplă, care scurtează timpul de votare. El intră în secţia de votare şi primul lucru pe care îl face este să prezinte operatorului de calculator actul său de identitate, acesta îl scanează şi comunică imediat preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare la ce poziţie se află în listele electorale permanente sau complementare respectivul alegător. Cetăţeanul nu mai trebuie să aştepte ca un membru al biroului electoral al secţiei de votare să-l caute în listele electorale, de aceea timpul de votare se scurtează. În cazul alegătorului care se prezintă la vot şi nu figurează în listele electorale ale respectivei secţii de votare, sistemul informatic semnalează dacă acesta are 18 ani, dacă a mai votat la acelaşi scrutin, dacă are drepturile electorale suspendate sau dacă este arondat la altă secţie de votare. Operatorul comunică aceste informaţii preşedintelui secţiei de votare, iar acesta ia măsurile care se impun. Vreau să vă asigur că nu se mai poate vota de mai multe ori, că nu poate vota nimeni care nu are drept de vot, pentru că sistemul nu poate fi păcălit sau manipulat. Iar subiecte precum turismul electoral şi votul persoanelor decedate nu vor mai exista la aceste alegeri. Citeste mai mult pe adevarul.ro
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.