Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Alegerile locale din acest an se desfasoara duminica, 5 iunie, romanii din tara sunt asteptati la urne pentru a-si alege primarii, consilierii locali si consilierii judeteni.
Scrutinul va avea loc intr-un singur tur, iar votarea incepe la ora 7 si se incheie la ora 21.
Pot vota cetatenii romani sau cetatenii statelor UE cu domiciliul sau resedinta in Romania si care au implinit 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv.
Pentru a-ti putea exprima acest drept constitutional, trebuie sa prezinti un act de identitate valabil. La alegerile locale poti vota doar in localitatea de domiciliu sau de resedinta. Daca nu te poti deplasa la sectia de votare, poti solicita urna mobila, insa in conditiile legii.
Ce trebuie sa faci in sectia de votare: Primele alegeri informatizate
Mai intai trebuie sa prezinti actul de identitate operatorului de calculator din sectie, care il va scana si va verifica daca esti inscris in lista electorala permanenta.
Anul acesta este primul an in care alegerile locale se desfasoara sub supravegherea unui sistem informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV), sistemul fiind menit sa creasca transparenta procesului de votare.
Dupa ce operatorul de calculator scaneaza actul de identitate, sistemul efectueaza automat mai multe verificari: daca ai drept de vot, la ce sectie de votare iti poti exercita votul sau daca nu cumva ai votat la alta sectie. In acest fel este eliminata posibilitatea votului multiplu si fraudarea alegerilor.
In plus, fiind introduse datele personale in calculator, prezenta la vot este actualizata si raportata in timp real.
Ce trebuie sa faci in sectia de votare: Care e procedura
Daca totul este in regula, primesti buletinele de vot cu numele candidatilor si formatiunilor politice, si stampila cu mentiunea "votat".
Atentie! Inainte de a intra in cabina de vot, asigura-te ca pe spatele buletinului de vot este aplicata stampila de control a sectiei de votare. Daca ea lipseste, votul tau va fi declarat nul.
In cabina de vot trebuie sa intri singur!
Stampila de vot trebuie aplicata in interiorul chenarului candidatului sau listei pe care o preferi. Daca stampila depaseste chenarul respectiv sau daca este aplicata pe mai multe patrulatere, votul este nul.
Buletinul trebuie indoit cu pagina netiparita in afara, astfel incat numele candidatilor sa nu fie vizibile, dupa care el trebuie introdus in urnele special amenajate. Dupa ce restitui stampila, vei primi inapoi actul de identitate.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.