Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Duminica mergem sa votam la primele alegeri informatizate organizate in Romania. Ce se intampla cu varstnicii sau cu persoanele care nu se pot deplasa, mai beneficiaza ei de urna mobila?
Intrebarea ne-a fost adresata de Dana Danciu, un cititor Ziare.com, in cadrul campaniei Vreau sa votez!, derulata in colaborare cu AEP, in conditiile in care la aceste alegeri fiecare carte de identitate va fi scanata, iar datele vor ajunge simultan in baza de date a MAI, pentru ca nimeni sa nu poata vota de mai multe ori.
Raspunsul la intrebare este afirmativ. Da, bineinteles ca si persoanele care au probleme de deplasare vor putea vota, votul fiind un drept constitutional al tuturor. Atentie, insa! Trebuie indeplinite anumite conditii.
Ce prevede art. 91 din Legea 115/2015:
Conform legii, alegatorul care nu se poate deplasa la sediul sectiei de votare din cauza de boala sau invaliditate poate depune o cerere scrisa in acest sens la Biroul electoral al sectiei de votare de care apartine.
Alaturi de cerere, el trebuie sa anexeze copii ale actelor din care rezulta starea de sanatate sau de invaliditate din cauza carora nu se poate deplasa singur la urne.
In ziua votului, o echipa formata din cel putin 2 membri ai biroului electoral din sectie se va deplasa cu buletine de vot si cu stampila "Votat" la domiciliul celor in cauza. Dupa ce acestia isi exprima optiunea electorala, buletinele sunt introduse in urna speciala, care este unica pe raza sectiei de votare respective.
Urna este transportata numai de membrii biroului electoral respectiv, sub paza politistilor.
Cum se verifica faptul ca un alegator nu voteaza si cu urna mobila, si la sectie? Sistemul informativ de monitorizare a alegerilor este cel care impiedica asta. Codurile numerice personale ale alegatorilor care au facut cereri sa voteze la domiciliu sunt preintroduse in acest sistem, dar ele devin definitive dupa ce ei au votat si urna revine la sectie, cand sunt inregistrate definitiv in sistem.
Pentru ca totul sa se desfasoare conform legii, presedintele biroului electoral respectiv extrage o lista numele celor care voteaza la domiciliu pe care o stampileaza, asumandu-si astfel responsabilitatea. Persoanele respective sunt radiate din celelalte liste existente la sectie.
In plus, inainte ca urna mobila sa plece in teritoriu, presedintele poate cere sa se verifice daca persoanele respective au mai votat in ziua respectiva.
Ai mare grija! Anul asta cine va incerca sa voteze de doua ori va fi vizitat de Politie in cateva minute.
Duminica, 5 iunie, alegatorii sunt asteptati la urne pentru a-si alege noua garnitura de primari, consilieri locali si consilieri generali.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.