Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Sanatos sau bolnav? Aceasta este intrebarea multor persoane care s-au trezit in urma unor analize cu rezultate diferite de la un laborator la altul. Sunt multe cauze care pot explica erorile, insa cei care au de suferit sunt pacientii, care fie isi trateaza o boala inexistenta, fie din necunostinta de cauza ignora o afectiune care le poate pune viata in pericol.
Reporterii cyd.ro si-au facut, intr-o saptamana, un set de analize la trei laboratoare din Bucuresti alese la intamplare: Biomedica, Synevo si Laboratorul MedPlus. La colesterol si la glicemie rezultatele au variat, cu precizarea ca au fost respectate regulile in ceea ce priveste dieta, si seara, si dimineata. Valorile au fost urmatoarele: colesterol: 172-174-194, glicemie: 77-81-86.
Chiar daca poate fi derutant pentru pacienti, medicii spun ca astfel de „greseli" sunt justificate. „Este vorba de aparatura diferita, medici diferiti care citesc in sange, probe diferite de sange, chiar daca este vorba de acelasi om de la care se preleveaza sange", a declarat medicul de familie Remus Lupu.
Care sunt greselile care duc la rezultate false
Unele erori apar din cauza faptului ca persoana care isi face analizele nu respecta regulile care se impun in cazul recoltarii probelor. „Daca o persoana merge la un laborator pentru a-si face un exudat faringian, dar mananca inainte si, in plus, se mai si spala pe dinti, in mod clar rezultatul este compromis", explica medicul Calin Ciubotaru.
Exista erori care tin de procedura de recoltare. „Asistenta nu respecta procedura de recoltare. Cum bine se stie, eprubetele sunt preincarcate cu substante chimice diferite. Daca, din greseala, eprubetele se incurca intre ele, rezultatul este compromis", explica Ciubotaru.
Se fac greseli de manipulare. „Dupa recoltarea probelor, eprubetele nu trebuie sa stea prea mult timp in stativ, ci tinute la frigider. in caz contrar, rezultatul nu va fi cel corect", explica medicul Calin Ciubotaru. Sursa: cyd.ro
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.