Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Micuţii care nu merg din timp la grădiniţă, cei care nu dorm în camera lor sau care nu-şi fac temele singuri riscă să dezvolte anxietate.
Încrederea de sine se conturează de la vârste fragede, chiar şi de la 3-4 ani. Una dintre greşelile frecvente pe care le fac părinţii este să amâne înscrierea la grădiniţă a copiilor aflaţi la această vârstă. „Doar pentru că la o primă vizită copilul începe să plângă sau se înfurie, părinţii cred că nu este pregătit pentru grădiniţă. Aceasta este însă vârsta optimă să intre în relaţie cu ceilalţi, să înveţe să salute, să împartă jucăriile etc.", spune Diana Stănculeanu, psiholog la Organizaţia „Salvaţi Copiii".
Un alt comportament care-i face pe copii să fie dependenţi este dormitul în aceeaşi cameră cu părinţii sau chiar în acelaşi pat. Micuţii riscă să dezvolte tulburări anxioase şi le va fi teamă să meargă fără părinţi în excursii, tabere sau să rămână peste noapte la un prieten. Unii copii care nu pot dormi fără părinţii lor au inclusiv teama ca adulţii să nu păţească ceva rău în lipsa lor. „De multe ori, mămicile care au anxietate de separare sunt supraprotectoare, transmiţând fricile micuţilor. Copilul este pregătit să doarmă singur încă de când este adus de la maternitate, dar eu am văzut şi copii de 10-12 ani care dorm cu părinţii", mai spune Diana Stănculeanu.
Acestea sunt doar câteva dintre sfaturile pe care părinţii le vor putea auzi sâmbăta aceasta la conferinţa „Ai copil. Învaţă să fii părinte", organizată de Asociaţia Părinţilor Isteţi şi Fundaţia Varlaam Mitropolitul împreună cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Conferinţa se va ţine în Aula Mare a Academiei de Studii Economice din Bucureşti, de la 10.00 la 19.00, iar preţul unui bilet este de 90 de lei.
Lăudaţi-i când fac bine un lucru!
Un alt aspect despre care psihologii prezenţi la conferinţă vor discuta este obiceiul greşit al unora dintre părinţi de a nu-i lăsa pe copii să-şi facă temele singuri. Dacă nu vreţi un copil dependent şi neîncrezător în forţele proprii, lăsaţi-l să-şi facă lecţiile singur, iar la final identificaţi ce a făcut bine şi lăudaţi-l. Apoi, observaţi eventualele greşeli şi găsiţi împreună soluţii. „De multe ori, părinţii punctează doar greşelile. Unii dintre ei rup paginile cu greşeli din caietele micuţilor şi-i pun să refacă tema. Copiii înţeleg de aici că nu sunt capabili să facă lucrurile bine", explică Stănculeanu.
O altă greşeală pe care o fac părinţii este confundarea propriilor nevoi cu cele ale copiilor. Spre exemplu, o mamă care are nevoie de linişte şi care îi spune copilului „E bine să fie linişte" face această confuzie. Ea ar putea spune, în schimb, „eu am nevoie de linişte", iar copilul şi‑ar putea găsi un alt loc de joacă. „Reproşul «tu nu înveţi bine la şcoală» ar putea fi reformulat aşa: «eu m-aş simţi mult mai bine dacă ai învăţa zi de zi, pentru că aş simţi că viitorul tău este în siguranţă»", sugerează Adriana Titieni, membru fondator al Asociaţiei Părinţilor Isteţi. De asemenea, părinţii trebuie să identifice abilităţile copilului, să le susţină şi să le dezvolte şi să nu reacţioneze violent atunci când micuţii au rezultate proaste la şcoală.
Argumentele, cheia succesului
Un alt lucru pe care părinţii îl pot învăţa la conferinţa „Ai copil. Învaţă să fii părinte" este cum să le explice copiilor de ce nu sunt bune dulciurile sintetice sau iaurturile cu arome. „Eu am doi copii care mănâncă iaurt amestecat cu pastă de fructe preparată în casă. Aşa i-am obişnuit de mici. Se mai întâmplă în concediu să mai mănânce iaurturi cu arome, dar revenind acasă, îşi reiau obiceiurile sănătoase", spune medicul de familie Raluca Ghionaru. Meniul copiilor trebuie să conţină în schimb cereale, fructe, brânzeturi şi lapte integral. „O farfurie de paste conţine jumătate din necesarul zilnic de cereale. Evitaţi mezelurile, pentru că pot cauza alergii, tulburări de tranzit sau hepatice din cauza substanţelor chimice", explică Raluca Ghionaru. În plus, copiii trebuie să consume 7-8 porţii de apă pe zi de câte 150 ml. (DorohoiNews.ro)
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.