Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Nu sunt puţini angajaţii care nu ştiu cum să procedeze atunci când managerii pun presiune asupra lor să-şi dea demisia. În mod surprinzător, situaţiile în care un manager foloseşte metode de intimidare pentru a forţa un salariat să demisioneze nu sunt tocmai rare.
Potrivit sindicatelor din comerţ, marii angajatori din retail au utilizat această strategie pentru a scăpa de mii de salariaţi nedoriţi, profitând de faptul că aceştia nu-şi cunoşteau drepturile.
„Un singur lanţ de magazine a forţat demisia a 1.200 de angajaţi. Majoritatea muncitorilor din domeniu sunt tineri, au un nivel de pregătire redus. Erau ameninţaţi că vor fi daţi afară cu litera i, ceea ce nici nu mai există în practică, părinţii se speriau şi le spuneau să-şi dea demisia. Îşi pierdeau inclusiv dreptul la şomaj”, spune Vasile Gogescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Comerţ (FSLC).
Sunt mulţi angajaţi care nu-şi cunosc drepturile în momentul în care li se cere demisia şi cer ajutorul avocaţilor în dreptul muncii. Să vedem o astfel de situaţie:
„Vă rog să mă ajutaţi într-o problemă: şefii mei direcţi mă pot obliga să-mi dau demisia? Am fost acuzată că am făcut bon pe un produs mai ieftin decât cel vândut, asta a fost deducţia şefului meu uitându-se pe camere! I-am spus că e posibil să fi greşit, cu toate că eu nu-mi amintesc exact cu ce produs a venit la casă clientul, am să plătesc diferenţa! Ajutorul pe care aş dori să mi-l oferiţi este să-mi spuneţi dacă poate să mă oblige să îmi depun demisia... ţinând cont că nu am mai avut abateri de genul, nici avertisment, nici scădere din salariu. Ce să fac dacă mă obligă să-mi depun demisia?", întreabă Cristina B., pe forumul Bestjobs.ro.
Sfatul avocatului
Demisia reprezintă încetarea contractului individual de muncă la iniţiativa salariatului, spune Şerban Pâslaru, Avocat asociat al Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi coordonator al departamentului de dreptul muncii din firma de avocatură. O astfel de încetare intervine în cazul în care salariatului nu mai doreşte, indiferent de motiv, continuarea raporturilor de muncă cu angajatorul.
„Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a cazurilor şi condiţiilor prevăzute de Codul muncii”, explică avocatul Ţuca Zbârcea & Asociaţii.
Potrivit lui Şerban Pâslaru, salariatul nu trebuie să cedeze presiunilor care ar putea fi exercitate de angajatori. "În cazul unor abuzuri ale angajatorului, salariatul poate sesiza Inspecţia Muncii sau îl poate acţiona pe angajator în judecată", spune Pâslaru.
În cazul în care presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
"Angajatorul este obligat să respecte dispoziţiile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris", explică Pâslaru.
În lipsa săvârşirii de către salariat a unei abateri disciplinare dovedite, angajatorul NU are la dispoziţie mijloace legale prin care să obţină încetarea raporturilor de muncă cu salariatul. (DorohoiNews.ro)
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.