Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
O întrebare care macină mintea multor părinţi este: Când este momentul potrivit ca să îmi las copilul la computer? Ştim cu toţii cât de atraşi sunt cei mici de această maşinărie complexă pe care noi am descoperit-o în adolescenţă, unii poate chiar mai târziu.
De la ce vârstă e bine să-ţi laşi copilul la computer e o chestiune care priveşte fiecare părinte în parte. Este cam la fel ca atunci când te hotărăşti că e timpul să-i cumperi o bicicletă sau să-l laşi singur afară. Nu poţi spune nici când e prea devreme, nici când e prea târziu să laşi copilul la computer. Toate acestea depind de modul în care vrei să-ţi educi copilul, de valorile pe care vrei să le transmiţi şi, mai ales, de cât de pregătit este copilul pentru o nouă “jucărie”.
Există multe controverse cu privire la a lăsa sau nu copiii la computer, însă, să fim serioşi: computerul face parte din realitatea vremurilor pe care le trăim şi este destul de important pentru dezvoltarea creierului copilului, dar numai cu condiţia ca părinţii să stăpânească foarte bine nişte reguli pentru binele copiilor lor.
Iată o serie de aspecte importante pe care le poti lua în calcul atunci când te hotărăşti să-ţi laşi copilul la computer.
Computerul şi bebeluşii
Sunt părinţi care obişnuiesc să stea sau chiar să muncească la computer cu bebeluşul în braţe. Cei mici nu sunt consţienţi de computer în acele momente. Abia pe la 6 luni îşi dau seama că e “ceva interesant” acolo. Şi asta pentru că încep să distingă culorile, imaginile, sunetele.
Între 1 şi 2 ani, copilul începe să înţeleagă legăturile dintre cauză şi efect. Dacă atingi tastatura şi mouse-ul, “ceva magic” se întâmplă pe ecran. În cazul în care sunteţi pregătiţi pentru această etapă, este in regula să-l obişnuiţi cu câteva lucruri de bază. Desigur, nu va avea deprinderile motrice necesare pentru a controla un mouse, dar poate fi un început.
Copiii şi soft-urile computerului
La vârsta de 3-4 ani copiii sunt pregătiţi pentru “software”: joculeţe educative, puzzle-uri pe care să le rezolve. La această vârstă sunt suficient de dezvoltaţi pentru a putea controla mouse-ul şi pentru a înţelege funcţiile tastaturii. Puteţi cumpăra soft-uri educative prin care copiii să fie familiarizaţi cu culorile, formele geometrice, literele şi cifrele. Sunt de asemenea programe pentru muzică şi pentru pictură.
În această perioadă este crucial să-l deprindeţi cu măsura şi cu postura. Ştim cât de repede “ne fură” computerul şi poţi petrece cu orele în faţa monitorului, aplecaţi peste tastatură. Însă dacă-l învăţaţi de mic cu un program limitat în faţa computerului (alternat cu jocuri care nu necesită utilizarea calculatorului, cu mişcarea fizică afară) şi cu postura corectă în faţa computerului, acestea îi vor rămâne întipărite în minte.
În jurul vârstei de 4-5 ani, copiii pot fi lăsaţi singuri la calculator, fără să fie nevoie de îndrumarea părintelui. Atât timp cât sunteţi sigur că programele la care are acces sunt “safe”, copiii au abilitatea de a manevra “maşinăria” fără probleme. Ar fi indicat, însă, să vă ceară voie de fiecare dată când porneşte calculatorul, pentru a avea un control asupra timpului petrecut în faţa lui.
Copiii, computerul şi online-ul
Următoarea etapă în dezvoltarea copiilor este Internetul. Ca să intri on-line este nevoie să ştii să citeşti. Aşa că, dacă aveţi un copil care ştie să citească, este momentul să-i explicaţi despre riscurile la care se expune când este pe net. Această etapă trebuie parcursă alături de un adult şi nu este indicat să-l lăsaţi on-line fără prezenţa unui adult.
Pe măsură ce cresc (clasa a II-a / a III-a) vor apărea cerinţele precum adresă de e-mail, de messenger, cont pe reţelele de socializare. Deşi trebuie să îi acordaţi şi puţină intimitate, ar fi indicat să îi explicaţi că trebuie să fie supravegheat întrucât sunt oameni care îi pot face rău prin intermediul acestor mijloace de comunicare. Învăţaţi copilul să deschidă mesajele e-mail doar cu voi de faţă, întrucât spam-urile pot avea şi mesaje destinate adulţilor. După ce eliminaţi toate “pericolele” îl puteţi lăsa să citească mesajele ce-i sunt destinate.
Odată cu apropierea de adolescenţă a copiilor, misiunea părinţilor este puţin mai dificilă. Este mai greu să-i controlaţi, însă dacă relaţia dintre părinţi şi copii este una bazată pe încredere şi respect reciproc n-ar trebui să existe probleme.
Nimeni nu vă cunoaşte copilul mai bine, iar dacă simţiţi că este OK să-i lăsaţi independenţa de a deschide singur un e-mail, de a comunica pe reţelele de socializare cu mai multe persoane, atunci tot ce trebuie să faceţi este să vă reasiguraţi că ştie toate regulile.
Indiferent de vârsta pe care o are copilul, el trebuie să ştie că voi sunteţi părintele şi că este supravegheat. Are nişte reguli de respectat în ceea ce priveşte utilizarea computerului, iar dacă nu o face va suporta consecinţele.
Tu când crezi că este vârsta potrivită pentru a-ţi lăsa copilul la computer? Sursa: sfatulparintilor.ro
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.