Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Este un lucru obișnuit pentru copiii mici să se exprime fizic atunci când nu au suficiente cuvinte pentru a spune ce doresc. Dar există unele lucruri pe care le puteți face pentru a tempera agresiunea.
Nu există cursuri de gestionare a furiei pentru preșcolari, și trebuie să țineți cont de un lucru: mânia este un sentiment, în timp ce agresivitatea este un comportament, de care copilul trebuie să învețe că nu se poate folosi pentru a-și rezolva problemele. El trebuie ghidat cum să gestioneze emoțiile, impulsurile și furia, deci iată câteva sfaturi. După ce s-a calmat, vorbiți despre starea sa, întrebați-l ce l-a deranjat.
Copiii mici au un varietate de sentimente și trebuie să fie învățați să le gestioneze. E bine să cunoască semnificația unor termeni ca furie, tristețe sau frică, să aibă un vocabular al emoțiilor. Pe urmă, învățați-l să empatizeze. Dacă mușcă, lovește și se trântește pe jos, întrebați-l cum s-ar simți dacă cineva ar face exact același lucru. Dacă nu are abilitățile verbale pentru a se afirma într-un mod non-violent, trebuie să le deprindă. Micuțul iubeste joaca, deci vă puteți folosi de asta pentru a-l invata sa reacționeze la lucrurile care tind să declanșeze furia.
Luați o situație care in mod normal îl irită și discutați cum poate fi ea rezolvată fără urlete. Pe scurt, faceți cu el brainstorming. Ofera-i alternative verbale la furie, sugerați-i ce ar fi putut să spună și convingeți-l să încerce data viitoare. Iar data viitoare, lăudați-l! Invatati-l cum să se calmeze cu ajutorul respirației profunde. Conveniți asupra unui semn pe care-l puteți face atunci când devine furios, de pildă mâna dusă la piept, și acest reper vizual îi va reaminti să respire adânc de două ori.
Copilul reacționează agresiv atunci când i se impun multe reguli, dar daca persistă să se enerveze de câte ori aude "nu-i voie" amintiți-i că o va auzi până când se va calma. Pe urmă, limitați contactul cu televizorul, deoarece are tendința să imite agresivitatea în timp ce se joacă.
Explicați-i că lovirea nu rezolvă problema, și amintiți-i că mereu, în povești, binele învinge. Nu-l loviți, deoarece ar putea înțelege că e o soluție la conflict. Și, nu în ultimul rând, gestionați propria furie. Copiii sunt oglinda părinților.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.