Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Deși în ultimii ani sunt tot mai folosite termometrele digitale sau cele non-digitale ce folosesc alcool sau alte substanțe netoxice, în multe locuințe încă mai există termometre tradiționale, cu mercur.
Mercurul este un element chimic ce devine lichid la temperatura camerei. Acesta se evaporă cu ușurință, emanând gaze toxice.
Deși în termometre se află o cantitate mică de mercur (până la 3 grame), spargerea unui termometru cu mercur este totuși un incident ce poate avea consecințe serioase pentru sănătate și pentru mediu și astfel, nu trebuie neglijat.
Ce să faceți dacă termometrul s-a spart:
Aerisiți cât mai repede camera, deschizând ferestrele la exterior și închideți ușile interioare, pentru ca vaporii să nu se răspândească și în alte camere;
Ventilați pentru cel puțin 15 minute înainte de a vă apuca de curățat și ulterior, pentru cel puțin 24 de ore.
Nu folosiți un aspirator pentru a aspira mercurul, deoarece acesta va determina evaporarea substanței și în acest fel va spori expunerea toxică
Nu îndepărtați mercurul de pe podea sau covoare cu mătura: aceasta va sparge boabele de mercur în picături mici, care se vor răspândi cu ușurință
Nu turnați mercurul în sistemul de canalizare al locuinței
Aruncați orice material absorbant ce a intrat în contact cu mercurul (haine, covoare, tapițerie)
Nu călcați peste boabele de mercur, nici măcar cu pantofii
fiți sigur că în încăperea în care s-a petrecut incidentul nu se află copii și animale de casă
Încercați să nu intrați în cameră pe perioada aerisirii
De pe suprafețele netede (lemn, parchet, gresie, linoleum), curățați mercurul astfel:
folosiți mănuși groase de cauciuc
adunați picăturile de mercur cu ajutorul unui carton, efectuând mișcări ușoare. Asigurați-vă că adunați toate bobițele, eventual folosindu-vă de o lanternă.
toate resturile de mercur adunate vor fi plasate într-un prosop sau cârpă, cu atenție și ulterior se va sigila materialul într-o pungă.
ștergeți suprafața la final cu o cârpă umedă, pe care de asemenea, o veți sigila.
Nu aruncați materialele cu care ați curățat și recipientele în care ați colectat mercurul la pubela de gunoi menajer!
Contactați serviciile locale de mediu sau salburitate și cereți îndrumarea pentru depozitarea în siguranță a acestora!
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.