Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Cainii adora regulile si sa faca pe plac stapanilor, dar uneori ei se poarta exact pe dos. Iar in cele mai multe cazuri de comportament neadecvat, este vorba de o confuzie legata de regula.
Conform WebMD, iata cateva dintre cele mai enervante probleme comportamentale ale cainilor si cum sa le corectezi.
1. Sa sape gropi
Sapatul este o activitate fireasca pentru caini si este destul de greu de schimbat. Dar, daca iti supraveghezi atent cainele si il prinzi chiar in miezul actiunii, este posibil sa il dezveti de acest obicei. Spune-i ferm "Nu!" atunci cand il vezi sapand si apoi redirectioneaza-i atentia.
Sa il certi dupa ce groapa a fost sapata nu prea are mare efect. Insa, mai mult ajuta sa ii amenajezi un loc pentru sapat - sa ii pui o cutie cu nisip intr-o parte a curtii. Ascunde-i cateva jucarii in nisip si lasa-l sa se joace.
2. Sa roada
Cainii, in special puii, exploreaza lumea cu ajutorul botului si adora sa roada obiecte deoarece ii calmeaza. Insa, daca roade ce nu trebuie nu numai ca te va enerva teribil, dar este posibil si sa aiba probleme de sanatate - o soseta, spre exemplu, ii poate cauza obstructie intestinala.
Cumpara-i cateva jucarii din plastic moale, speciale pentru ros, si redirectioneaza-l catre acelea de fiecare data cand il prinzi rozand ceva nepotrivit.
3. Sa implore la masa
Unii oameni cred ca e dragut ca un caine sa stea langa masa si sa ceara hrana prin privire si latrat atunci cand membrii familiei mananca, dar nu toata lumea este de acaesta parere.
Pentru cei din ultima categorie, regula esentiala este ca niciodata cainele sa nu primeasca mancare de pe masa. Daca rezisti acestei tentatii, in timp, cainele nu va mai avea motiv sa ceara mancare cand cineva este la masa.
De asemenea, poti sa scoti cainele afara din bucatarie cat timp mananci sau sa-l duci la cusca lui daca iei masa afara.
4. Sa nu vina atunci cand este chemat
Daca face acest lucru nu numai ca este enervant, dar poate fi si periculos pentru el, in cazul in care se duce unde nu trebuie. Un truc esential este sa il lauzi si sa il recompensezi de fiecare data cand vine la tine, indiferent daca l-ai chemat sau nu. In acest fel invata ca sa vina la tine este un lucru bun.
Atunci cand il strigi, departeaza-te cate putin. Daca nu vine, nu-l fugari. Repeta comanda cu un ton prietenos in timp ce te mai departezi putin. Daca tot nu vine, spune-i sa stea sau sa se intinda, du-te incet langa el si apoi fugi - s-ar putea ca in acest fel sa il determini sa vina dupa tine.
Ai grija sa spui mai degraba "Vino!" sau "Aici!" decat doar sa il strigi pe nume.
5. Sa sara pe tine
Pentru caini este ceva firesc sa isi arate bucuria prin a sari pe oameni, dar, daca il lasi sa faca asta cu tine, cel mai probabil va face si cu musafirii tai. Solutia ar fi sa nu ii dai atentie pana cand nu sta cu labele din fata pe pamant. Apoi poti interactiona cu el.
Totodata, un alt mod de a te apropia este sa ii spui sa stea si sa astepti sa faca acest lucru. De asemenea, mai poate ajuta sa iti exprimi mai putin bucuria atunci cand ajungi acasa, pentru a-l ajuta sa-si controleze mai bine entuziasmul.
6. Sa muste
Orice caine poate sa muste atunci cand se simte amenintat sau agitat. Insa, pentru a evita acest lucru este important sa il plimbi printre oameni des, mai ales cand este mic. Expune-l treptat la mai multe situatii pentru a invata sa se simta in siguranta.
De asemenea, daca petreci timp cu el distrandu-va, il vei ajuta sa invete sa aiba mai multa incredere in oameni. Insa, oricum ar fi, este nevoie sa fii atent adesea la semnele care indica neliniste. Daca se simte inconfortabil, cainele poate sa muste. Si, fii atent mai ales atunci cand sunt copii in preajma.
7. Sa fie agresiv
Cauzele care pot face ca un caine sa fie agresiv sunt multe - de la tendinta de a domina si posesivitate pana la frica, dar aproape intotdeauna este vorba si de un tip de anxietate.
In privinta acestei probleme, cel mai bine este sa lucrezi cu un specialist o perioada. In orice caz, nu lasa un caine agresiv singur cu copii sau cu persoane necunoscute.
8. Sa schelalaie cand vrea atentie
Unii caini obisnuiesc sa schelalaie cand isi doresc sa primeasca atentie. Iar pentru un caine, chiar si un simplu raspuns prin care ii spui sa taca inseamna atentie primita.
Asadar, daca atunci cand schelalaie il privesti sau ii acorzi si alt fel de atentie, l-ai invatat ca strategia functioneaza. Daca insa il ignori complet, adica nici macar nu il privesti, te intorci cu spatele eventual si chiar pleci din zona, va invata ca aceasta strategie nu ii aduce ce isi doreste. (DorohoiNews.ro)
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.