Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Prevederi legislative privind gestionarea incendiilor/arderilor necontrolate generate de arderea vegetației uscate, miriștilor și stufărișului, potrivit OMAI nr. 605/2008 pentru aprobarea Dispozițiilor generale de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea de miriști, vegetație uscată și resturi vegetale:
Arderea miriștilor, stufărișurilor sau vegetatiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
-eliberarea permisului de lucru cu foc de către primar;
-obținerea acceptului autorității competente pentru protecția mediului;
-informarea serviciilor publice comunitare pentru situații de urgentă;
-realizarea măsurilorce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii.
Arderea vegetațiilor uscate și a resturilor vegetale se execută cu respectarea condițiilor de mai sus, astfel:
a) în perioade fără vânt;
b) colectarea în grămezi a vegetației uscate și a resturilor vegetale în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată;
c) curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de minim 5 m;
d) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețele electrice, de comunicații, conducte de transport gaze naturale ori alte bunuri materiale combustibile;
e) desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
f) asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
g) supravegherea permanentă a arderii;
h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
i) interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Arderea miriștilor se face de asemenea, cu respectarea condițiilor anterioare, astfel:
a) în perioade fără vânt;
b) parcelarea miriștilor în suprafețe de maximum 10 ha, prin fâșii arate;
c) izolarea, prin executarea de fâșii arate, a zonei de ardere față de căi de comunicație, construcții, culturi agricole vecine, instalații, fond forestier;
d) desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
e) asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere și stingere a eventualelor incendii;
f) pentru suprafețe de ardere mai mici de 5 ha, asigurarea substanțelor și mijloacelor de stingere necesare;
g) în cazul suprafețelor de ardere mai mari de 5 ha, asigurarea unui plug, unei cisterne cu apă, mijloacelor de tractare și a personalului de deservire.
Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 352/2015.
Potrivit art. 96 din Ordonanța de Urgență a Guvernuluinr. 195/2005 privind protecția mediului „constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice și de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice, încălcarea obligației proprietarilor și deținătorilor de terenuri de a arde miriștile, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă, fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului și fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență".
În conformitate cu prevederile art. 1 pct. 3 lit. r) din H.G.R. nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor constituie contravenție la normele de prevenire și stingere a incendiilor și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți.
11.08.2021 la 19:43
Exemplu de urmat și pt. primăria Dorohoi ! Deși nu sunt interesați de așa ceva. Vorba unei polițiste locale " omul face ce vrea în curtea lui"
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.