Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Desenul este un proces în care toți copiii se implică în mod natural, din momentul în care descoperă pentru prima dată că pot ține în mână un creion. În general, progresul copilului dumneavoastră portretizează o legătură puternică între desen și dezvoltarea copilului.
Aceștia dobândesc abilități de desen pentru copii la vârste diferite, dar prezintă multe dintre aceleași trăsături de grup pe măsură ce avansează prin etapele de dezvoltare a desenului, de la vârsta de copil mic la cea preșcolară.
Iată o scurtă privire asupra efectelor activității de desen pentru copii mici și preșcolari, urmată de câteva beneficii ale acestui desen pentru copii.
Explorarea cu instrumente de scris la o vârstă fragedă oferă mult mai mult decât simpla plăcere a descoperirii, deoarece există multe beneficii ale desenului pentru copiii mici.
Urmându-vă exemplul, copiii mici sunt uneori surprinși că fac mâzgălituri pe foile de hârtie așezate în fața lor, iar ei învață curând cauza și efectul eforturilor lor de desen pentru copii. În cele din urmă, aceste mâzgălituri devin mai controlate, pe măsură ce copiii formează linii, bucle și cercuri oarecum șubrede, care mai târziu se transformă în abilități de scriere.
Copiii de vârstă preșcolară învață să deseneze diverse forme, chiar și să le combine pentru a forma reprezentări de oameni, forme asemănătoare literelor și alte imagini de bază.
Experiența vastă în desen pentru copii este o condiție prealabilă esențială pentru a învăța să scrie, astfel încât importanța desenului în educație nu poate fi supraestimată. Printre diversele beneficii se numără următoarele abilități:
- Coordonarea ochi-mână;
- Încredere în sine;
- Dezvoltarea musculaturii fine și grosiere;
- Rezolvarea problemelor;
- Observarea.
Mai jos, sunt explorate numeroasele avantaje ale activității de desen pentru copii. Deși acestea apar într-o listă numerotată, aceasta nu indică o ordine de importanță. Toate aceste aspecte sunt întrepătrunse, deoarece copiii dobândesc abilități vitale prin exersarea cu instrumente precum creioanele, cariocile, markerele și pensulele.
1. Abilitățile motrice
În timp ce desenează, copiii își întăresc mușchii mici din mâini și degete. În plus, ei exersează și mușchii mari din brațe și umeri. Aceste abilități motorii sunt esențiale pentru a învăța mai târziu să scrie.
2. Creativitatea
Având la dispoziție diverse instrumente de desen pentru copii/pictură și hârtii sau alte suprafețe, preșcolarii pot explora în mod creativ procesul artei fără preocupări legate de un anumit produs ca rezultat al eforturilor lor. Acest lucru le permite să încerce în mod liber diferite strategii, fără a se îngrijora în legătură cu orice "reguli" prescrise. Încercați să găsiți câteva activități artistice care se concentrează pe proces, nu pe produs.
3. Dezvoltarea cognitivă
Ce ne spun desenele copiilor? În timpul copilăriei timpurii, creierul copiilor formează rapid conectori neuronali. Atunci când desenează și pictează, ei folosesc multe dintre simțuri, ceea ce ajută la "cablarea" creierului pentru o gândire profundă, cum ar fi recunoașterea modelelor, simbolismul și reprezentarea mentală. Desenele copiilor sunt indicii care ne arată nivelul lor de dezvoltare intelectuală.
4. Abilitățile de planificare
Odată ce au depășit stadiul de mâzgălitură, copiii încep să planifice ce intenționează să deseneze pe hârtie, unde ar trebui să fie plasată fiecare figură sau formă și cum să lase loc pentru următorul obiect pe care se așteaptă să îl deseneze. Planificarea se referă, de asemenea, la diverse abilități de viață de care copiii au nevoie pe măsură ce evoluează și se maturizează.
5. Coordonarea ochi-mână
Desenul îi oferă copilului dumneavoastră practică în folosirea ochilor pentru a ghida cu precizie mișcările mâinilor. Această coordonare ochi-mână este un beneficiu în sport, scrisul de mână, cititul și alte abilități de viață, cum ar fi închiderea nasturilor și legarea șireturilor de la pantofi.
6. Percepția vizuală
Percepția vizuală include potrivirea obiectelor similare, reamintirea lucrurilor vizuale, observarea faptului că obiectele sunt același lucru chiar dacă dimensiunile sau culorile sunt diferite și găsirea obiectelor ascunse în imagini. Desenul permite exersarea tuturor acestor aspecte și îi ajută pe copii mai târziu în copierea formelor, în scrisul de mână și în organizarea problemelor matematice.
7. Durata de atenție
Copiii sunt înclinați să fie mai atenți și pentru perioade mai lungi de timp atunci când sunt interesați de o activitate. Faptul că au libertatea de a alege exact ceea ce vor să deseneze este de mare interes pentru mulți, mai ales dacă zona de lucru este lipsită de alte distrageri, cum ar fi televizorul sau diverse gadgeturi electronice.
8. Eliberarea și exprimarea sănătoasă a emoțiilor
Actul de a desena poate fi benefic pentru copii, pentru emoțiile și stările lor de spirit, în mai multe moduri diferite. Ei ar putea desena un scenariu al unei probleme din viața lor, cum ar fi, de exemplu, certurile dintre adulții din viața lor. Sau ar putea pur și simplu să umple pagina cu un nor de furtună sumbru. Aceasta îi poate ajuta să își exprime sentimentele cu privire la ceea ce s-a întâmplat în viața lor.
Pe de altă parte, ei ar putea desena un regat magic în care toată lumea poartă un zâmbet și soarele strălucește puternic, ceea ce poate servi ca o evadare pozitivă.
9. Dezvoltarea limbajului
Prin desenele lor, copiii au ocazia să experimenteze conexiuni între cuvinte și imagini, de obicei arătând și numind obiectele pe care le-au desenat. Ei vorbesc adesea cu adulții sau cu colegii despre ceea ce intenționează să deseneze, gândesc cuvinte în mintea lor în timp ce desenează și apoi vorbesc despre imagini, după ce acestea sunt finalizate.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.