Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corpul cățelului dumneavoastră. Este atât de vital încât, din nefericire, multe dintre bolile hepatice la câini pot sfârși prin a pune viața în pericol, mai ales în lipsa unei atenții medicale. Ceea ce este și mai rău este faptul că multe dintre simptomele insuficienței hepatice la câini pot fi ușor ratate sau confundate cu alte boli mai ușor de gestionat.
Așadar, ce înseamnă acest lucru pentru proprietari? Împreună cu ajutorul medicilor veterinari, experții Purina au alcătuit un ghid pentru proprietarii de câini care doresc să afle mai multe despre bolile hepatice, simptomele și posibilele opțiuni de tratament.
Continuați să citiți pentru a afla cum să recunoașteți semnele bolii hepatice și de ce este atât de important să vă contactați imediat medicul veterinar. Experții Purina sunt aici pentru a vă ajuta.
Ce este boala de ficat la câini?
Boala hepatică este o afecțiune în care ficatul încetează să mai funcționeze în mod normal, creând o serie de simptome. Există două tipuri de boli hepatice la câini: cronică (boala are un debut treptat) și acută (o insuficiență hepatică bruscă, care necesită asistență medicală urgentă).
Ficatul are multe funcții esențiale, inclusiv eliminarea toxinelor, stocarea vitaminelor, susținerea digestiei și sprijinirea coagulării sângelui. Dar dacă ficatul este afectat de o boală hepatică, aceste funcții importante nu se mai desfășoară în mod corespunzător, ceea ce poate îmbolnăvi câinele dumneavoastră.
Din păcate, problemele hepatice nu vin cu un set specific de semne, și este posibil chiar să nu existe semne vizibile în stadiile incipiente, ceea ce poate face ca detectarea inițială să fie destul de dificilă. Conform experților Purina, unele dintre simptomele care însoțesc boala hepatică la câini pot include:
- Pierderea poftei de mâncare;
- Pierderea în greutate;
- Vărsături;
- Diareea;
- Letargie;
- Setea excesivă;
- Urinarea mai deasă;
- Piele galbenă, albul ochilor și al gingiilor;
- Dezorientare;
- Crize convulsive;
- Retenție de lichide în abdomen.
Dacă observați semne neobișnuite sau schimbări în comportamentul câinelui dumneavoastră, cel mai bine este să luați imediat legătura cu medicul veterinar, chiar dacă se dovedește că nu este nimic îngrijorător. Depistarea timpurie a unor boli, cum ar fi afecțiunile hepatice, ar putea însemna șanse mai mari pentru un rezultat mai bun.
Există mulți factori care pot duce la insuficiența hepatică la câini, ceea ce face ca această boală să fie destul de imprevizibilă. Conform experților Purina, unele dintre cele mai frecvente cauze includ:
- Infecții virale, bacteriene sau fungice;
- Genetică;
- Diabet;
- Substanțe toxice;
- Cancer la ficat;
- Traumatisme la nivelul ficatului;
- Anumite medicamente;
- Probleme imunitare;
- Tulburări metabolice.
Sunt anumite rase de câini predispuse la probleme hepatice?
Conform experților Purina, anumite rase de câini, cum ar fi Golden Retriever, Ciobănescul german și Yorkshire Terrier, sunt predispuse la boli de stocare a cuprului care pot duce la probleme hepatice.
În această afecțiune, organismul nu metabolizează cuprul în mod normal, ceea ce, la rândul său, face ca acesta să se acumuleze în ficat, deteriorând organul. Genetica este principalul factor care cauzează acumularea anormală de cupru, așa că, dacă vă gândiți să achiziționați un cățeluș, trebuie să știți că părinții câinelui pot fi testați pentru gena mutantă care cauzează această problemă de sănătate, ceea ce îi poate ajuta pe viitorii proprietari să determine probabilitatea ca puiul lor să moștenească această afecțiune.
Cum se tratează boala hepatică a câinelui?
Deși boala de ficat este o boală gravă, evoluția ei poate fi uneori oprită sau încetinită. În primul rând, medicul veterinar va efectua un examen fizic și va lua un istoric de la dumneavoastră. După aceasta, poate efectua o serie de teste, inclusiv radiografii abdominale, ecografii, teste de urină, analize de sânge și, în anumite cazuri, poate sugera chiar explorarea chirurgicală a abdomenului, care poate implica prelevarea de probe de biopsie din ficat. Conform experților Purina, aceste teste au rolul de a ajuta medicul veterinar să stabilească cauza bolii și să planifice tratamentul necesar, care poate include:
- Modificări ale dietei, inclusiv controlul aportului de cupru;
- Suplimente care susțin funcția hepatică;
- Antibiotice dacă a fost identificată o infecție bacteriană;
- Medicamente care ajută la gestionarea simptomelor, cum ar fi vărsăturile;
- Medicamente antiinflamatoare sau pentru ameliorarea durerii;
- Intervenția chirurgicală sau chimioterapia ar putea fi necesară dacă este detectat cancerul.
Poate fi prevenită boala hepatică?
Din fericire, proprietarii pot contribui la reducerea șanselor ca problemele hepatice să le cauzeze probleme cățeilor lor. O dietă sănătoasă cu hrană de câini este una dintre cele mai bune modalități de a menține ficatul să funcționeze așa cum trebuie. Dacă nu sunteți sigur dacă dieta câinelui dumneavoastră este sănătoasă sau nu, cel mai bine este să vorbiți cu medicul veterinar, care vă va putea sfătui în acest sens.
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.