Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ţi-ai părăsit logodnica? Banii jos şi cadourile de nuntă înapoi! Ţi-ai înşelat soţia? Plăteşte! Ai divorţat în condiţiile în care locuiaţi cu chirie şi rămâi în acea locuinţă? Îi plăteşti fostului soţ o sumă pentru a-şi găsi altă locuinţă.
După divorţ nu mai poţi lucra din motive ce ţin de prejudicii produse de căsnicie? Ai dreptul ca un an să ceri pentru întreţinere până la un sfert din venitul lunar al fostului soţ! Vă căsătoriţi dar nu vreţi să aveţi acelaşi nume? Unul dintre soţi poate să îşi păstreze numele de dinaintea căsătoriei, iar celălalt să poarte numele lor reunite. Sau ai preluat numele soţului dar după căsătorie ţi-ai dat seama că ai vrea să revii la fostul nume? O poţi face, dar cu acordul soţului. Vrei să ştii la virgulă cât câştigă sau ce datorii are soţul? Dacă nu îţi spune, îl poţi obliga cu ajutorul instanţei de tutelă.
Toate aceste drepturi sunt prevăzute în noul Cod Civil, definit ca "un instrument modern, care va reglementa aspecte fundamentale ale existenţei individuale şi sociale, promovând soluţii noi şi revizuind instituţii clasice". Instituţia căsătoriei este revizuită şi i se adaugă o una nouă, cea a logodnei.
Logodna ruptă: un an pentru cererea despăgubirilor
Potrivit articolului 266, logodna este promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria, încheierea logodnei nefiind supusă niciunei formalităţi şi putând fi dovedită cu orice mijloc de probă.
Dacă unul dintre logodnici s-a răzgândit, nu poate fi forţat să-şi respecte promisiunea şi să încheie căsătoria. În cazul ruperii logodnei, sunt supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit în considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, în vederea căsătoriei, dar cu excepţia darurilor "obişnuite" (legea nu explică care sunt aceste daruri obişnuite). În privinţa darurilor, acestea trebuie restituite în natură sau, dacă aceasta nu mai este cu putinţă, "în măsura îmbogăţirii". În cazul decesului unuia dintre logodnici, nu mai există obligaţia ca cel rămas în viaţă să restituie darurile primite. Obligaţia de restituire nu există dacă logodna a încetat din cauza morţii unuia dintre logodnici, prevede articolul 268.
Potrivit articolului 269, cel care a rupt logodna "în mod abuziv" poate fi obligat la despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei, în măsura în care au fost potrivite cu împrejurările, precum şi pentru orice alte prejudicii cauzate. Pe de altă parte, partea care, în mod culpabil, l-a determinat pe celălalt să rupă logodna poate fi obligată la despăgubiri în aceleaşi condiţii ca mai sus. (DorohoiNews.ro)
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.