Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Un lot întreg de căpșuni din Grecia a fost retras de urgenţă de pe rafturile magazinelor, deoarece fructele pun în pericol sănătatea oamenilor. Autoritățile competente din Grecia au fost deja informate despre această problemă.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a retras imediat de la vânzare un lot complet de căpșuni provenite din Grecia. În timpul verificărilor efectuate în cadrul programului de autocontrol, s-au identificat niveluri ridicate de karanjin, un pesticid neautorizat în Uniunea Europeană (UE).
Concentrația de pesticid descoperită în mostrele testate a depășit limita legală de șase ori. Situația a fost considerată deosebit de gravă deoarece fructele contaminate ar fi putut afecta sănătatea consumatorilor. ANSVSA a informat deja autoritățile competente din Grecia despre această problemă.
Cele mai mari concentrații de reziduuri au fost identificate la căpșuni. Ele proveneau fie de la tratamentele aplicate, fie de la insecticide. Informațiile provin dintr-un studiu efectuat în SUA și includ: mere, pere, struguri, varză, spanac și piersici. În contrast, pe lista alimentelor considerate a fi mai puțin contaminate se numără: ceapa, spanacul, porumbul și ananasul.
Comercianții monitorizează cu atenție procesul de producție al fructelor și legumelor. Îi îndeamnă pe clienți să le consume fără rezerve. Cu toate acestea, medicii ne avertizează să fim precauți în privința alimentelor pe care le achiziționăm și de proveniența lor deoarece consumul pe termen lung de vegetale contaminate cu pesticide poate crește riscul de afecțiuni grave.
Ce efect au pesticidele asupra organismului uman?
Conform Asociației Americane de Protecție a Mediului, suma expunerilor la un anumit pesticid sau la o categorie de pesticide, în toate utilizările aprobate, nu ar trebui să depășească doza zilnică acceptată.
Efectele adverse cauzate de expunerea umană la pesticide pot fi de două feluri:
fie de tip acut, manifestându-se imediat după contact;
fie de tip cronic, ca urmare a expunerii repetate pe parcursul timpului;
În primele etape de viață și în perioada pubertății. Expunerea la pesticide poate fi extrem de periculoasă, având în vedere sensibilitatea crescută în aceste perioade critice de dezvoltare. Copiii sunt mai vulnerabili la efectele nocive ale pesticidelor în fazele de dezvoltare sensibile, inclusiv în perioada fetală, în primul an de viață, în timpul copilăriei, mai ales în etapele timpurii și în timpul pubertății. De asemenea, sugarii pot fi expuși la intoxicații cu pesticide prin intermediul laptelui matern.
Femeile însărcinate, cele care alăptează și în general femeile în perioada fertilă expuse la pesticide pot suferi consecințe grave, care pot afecta direct sănătatea lor, provocând tulburări endocrine, cancer sau infertilitate. De asemenea, această expunere poate avea efecte negative asupra fătului sau a nou-născuților hrăniți la sân.
La vârsta adultă. Studiile științifice indică o potențială asociere între consumul pe termen lung de produse lactate și un risc crescut de apariție a bolii Parkinson. Această legătură este determinată de prezența reziduurilor de pesticide agricole în laptele de vacă, provenind din hrana acestora. De asemenea, cercetările au relevat că expunerea îndelungată la pesticide poate influența modificarea genelor asociate cu dezvoltarea bolii Parkinson.
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.