Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ciorbele, sosurile, fripturile, cam tot ce aţi gătit se va „observa" pe aragazul sau în cuptorul dumneavoastră. De aceea, vă recomandăm ca după fiecare utilizare a acestor aparate electrocasnice să le curăţaţi corespunzător. Nu doar că le veţi prelungi viaţa, dar veţi găti în continuare eficient şi cu plăcere mâncărurile preferate.
Cuptoarele
În mod obişnuit, le puteţi curăţa cu sprayuri pentru cuptoare. Stropii de ulei de pe pereţii acestor aparate electrocasnice se mai îndepărtează cu apă caldă şi detergent de vase, atunci când sunt călduţe. Dacă aveţi de-a face cu pete mai vechi, utilizaţi soluţii speciale. Sunt contraindicate însă substanţele agresive, de lustruire, accesoriile pentru curăţat vasele, inhibitorii de coroziune şi alte produse care pot zgâria. Atenţie! Sprayurile pentru curăţarea cuptoarelor nu trebuie să intre în contact cu suprafeţele cu strat protector, din oţel inoxidabil, cu cele acoperite cu zinc sau cu cele cu părţi de aluminiu, deoarece le pot decolora sau deteriora.
Pentru curăţarea accesoriilor (cum ar fi tava pentru biscuiţi, grila cuptorului etc.) aveţi nevoie de apă caldă şi detergent obişnuit pentru vase. Marginile interioare ale uşii, tava de copt şi vasul de colectare a grăsimii sunt acoperite cu un email special, ceea ce face mai uşoară curăţarea la temperatura camerei.
Aveţi grijă să curăţaţi filtrul de grăsime după fiecare utilizare cu o perie moale, înmuiată în apă caldă cu detergent. Îl puteţi spăla şi la maşina de spălat vase, dar înainte este bine să îl lăsaţi să se înmoaie în apă.
Multe aragazuri sunt echipate cu cuptoare cu funcţie de auto-curăţare. Acestea folosesc un sistem bazat pe temperaturi ridicate pentru a incinera murdăria, lăsând în urmă doar cenuşă. Cuptoarele cu curăţare continuă trebuie şterse de praf săptămânal, iar cele cu auto-curăţare, după ciclul de curăţare.
Dacă nu vreţi să pierdeţi timp inutil cu frecatul accesoriilor, aplicaţi o soluţie pentru curăţarea grătarelor. Aceasta dizolvă grăsimea acumulată în timp pe grătare, griluri, rotisoare şi alte accesorii.
Aragazurile
Înainte de a curăţa aragazul este bine să-l lăsaţi să se răcească. Pentru partea din faţă a carcasei puteţi folosi detergenţi speciali pentru aragaz (sau detergenţi pentru vase) pe care îi găsiţi în orice supermarket. Încearcaţi să evitaţi substanţele de curăţare agresive sau accesoriile abrazive. De asemenea, nu utilizaţi dispozitive de curăţat cu jet de abur.
Există modele de aragazuri care au suprafeţe acoperite cu email sau plastic (de regulă, butoanele şi mânerele). Curăţaţi-le cu o cârpă moale şi cu substanţe lichide speciale, destinate suprafeţelor emailate.
Spălaţi grila de gaze, zona de gătit şi componentele arzătoarelor cu apă caldă şi detergent pentru spălarea manuală a vaselor. În ceea ce priveşte întreţinerea elementului termic şi a dispozitivului de aprindere, apelaţi la o perie moale. Pentru ca aragazul să funcţioneze fără probleme, aceste elemente trebuie să fie mereu curate. După ce curăţaţi coroana şi capacul coroanei, ştergeţi şi uscaţi toate elementele şi abia apoi aşezaţi-le în locaşurile lor.
Hotele se curăţă periodic
Curăţarea lor periodică va contribui la menţinerea unui aspect plăcut şi a unei funcţionări îndelungate. Multe aragazuri au hote separate sau încorporate deasupra suprafeţelor de gătit. Ventilatoarele ce atrag aerul şi fumul trebuie curăţate pentru a le feri de acumulări şi pentru a funcţiona eficient. Este de dorit ca atât interiorul, cât şi exteriorul hotei să fie şters des. Când este necesară o curăţare minuţioasă, se foloseşte o soluţie formată din apă fierbinte şi detergent de spălat vase, pentru a înlătura grăsimea. Filtrele de pe hotele neventilate se înlocuiesc o dată la şase luni sau cât de des este recomandat de producător.
Zonele electrice de gătire
Dacă deţineţi o plită electrică, trebuie să ştiţi că o puteţi curăţa cu apă caldă şi cu un detergent blând pentru vase. În cazul în care aveţi de-a face cu pete uscate, mai întâi umeziţi-le cu un burete, după care îndepărtaţi-le. După fiecare curăţare, aveţi grijă să ştergeţi plita până ce se usucă.
În timp, plitele se pot deteriora din cauza lichidelor sărate sau a mâncărurilor fierbinţi care au dat în foc. De aceea, vă recomandăm să le spălaţi după fiecare utilizare.
În timp, marginile plitelor realizate din oţel inoxidabil se pot îngălbeni. Acest fenomen poate fi stopat parţial cu ajutorul substanţelor obişnuite, destinate curăţării metalului. Atenţie! Nu folosiţi accesorii aspre (de curăţare a vaselor), care le pot zgâria.
Produsele de curăţat puternice prezintă unele riscuri. La contactul cu pielea şi ochii, acestea pot fi foarte periculoase. Ca atare, în timpul curăţării, protejaţi-vă ochii, folosiţi mănuşi şi evitaţi să inspiraţi aburii degajaţi.
Cuptoarele cu microunde
Cuptorul cu microunde este foarte uşor de întreţinut, putându-se curăţa cu detergent de vase sau cu soluţii pentru aparate frigorifice. Daca prezintă pete greu de scos, este recomandat să se pună în cuptor o cană cu apă pe care să o lăsaţi să fiarbă câteva minute. Vaporii degajaţi înmoaie grăsimile. Mirosurile neplăcute se îndepărtează cu oţet, care trebuie ţinut în interior cel puţin o noapte.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.