Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Noile tehnologii au devenit din ce in ce mai accesibile in toate casele, asa ca accesul copiilor la Internet este deja un lucru obisnuit. Expertii in securitate online atrag insa atentia asupra pericolelor la care pot fi supusi cei mici daca parintii nu ii invata ce trebuie sa faca.
1. Nu accesati niciodata linkuri suspecte. Cand folositi programe de mesagerie instant (cum ar fi Yahoo Messenger, MSN sau orice alta aplicatie de chat) sau cand veti primi un e-mail, nu accesati niciodata link-ul direct din aceste programe. Daca mesajul sau e-mailul vine direct de la cineva cunoscut, atunci tastati adresa in browser. In cazul in care nu cunoasteti persoana de la care vine mesajul atunci cel mai bine este sa-l ignorati.
2. Este periculos sa descarcati sau sa rulati fisiere din surse necunoscute. Fara indoiala ati primit de multe ori mesaje instant invitandu-va sa descarcati o fotografie, o melodie sau un clip video. Uneori, acest fisier ar fi putut fi trimis nu de catre acea persoana, ci de un program malitios care a infectat computerul acestuia si care incearca sa se raspandeasca la alti utilizatori. In acesta situatie cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa va intrebati prietenii daca au trimis intr-adevar ceva. Daca nu, informati-i ca sunt infectati astfel incat sa poata sterge fisierul si sa-si informeze celelalte contacte din lista.
3. Nu vorbiti cu strainii. In camere chat, pe retelele sociale sau pe messenger, nu puteti fi niciodata complet sigur cu cine stati de vorba atata timp cat nu va puteti vedea. In special in comunitatile online sunt oameni care nu s-au intalnit in viata reala. Niciodata sa nu va imprieteniti cu strainii si in nici un caz nu ar trebui sa va aranjati vreodata intalniri in viata reala.
4. Nu trimiteti informatii confidentiale prin Internet. Nu trimiteti niciodata informatii personale (adresa, numar de telefon etc.) prin email sau instant messaging si nu publicati aceste informatii pe bloguri sau forumuri. De asemenea, trebuie sa fiti atenti cand va creati profile pe retele sociale, cum ar fi Facebook sau Myspace. Nu ar trebui sa divulgati informatii ca varsta sau adresa. Este recomandat sa nu folositi numele vostru adevarat, ci un pseudonim sau porecla.
5. Daca aveti cea mai mica banuiala, fiti prudenti. Daca un program pe care nu va amintiti ca l-ati instalat incepe sa afiseze avertizari de infectii sau ferestre care va invita sa cumparati anumite produse, aveti mare grija. Este posibil sa fiti infectat cu unele programe malware.
6. Nu navigati singuri pe Internet. Daca vreti sa cautati ceva pe Internet, este mult mai bine sa cereti ajutorul sau sfatul unui adult, in ceea ce priveste locurile in care sa cautati. Este pe departe mult mai sigur si vizitati site-uri sigure si oficiale, in comparatie cu pagini web necunoscute.
7. Vorbiti cu parintii sau tutorii vostri. Daca aveti orice intrebare pe acest subiect, daca observati ceva suspect sau primiti mesaje ofensatoare sau periculoase, luati imediat legatura cu un adult. Ei vor fi in masura sa va sfatuiasca.
ziare.com
Mamă, tata de ce este chel?
- Oameni fără păr sunt mai deștepți.
Dar tu de ce ai așa mult păr în cap?
- Taci și mănancă!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.