Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Jocul este cel mai plăcut şi mai util instrument pentru dezvoltarea copiilor preşcolari. De aceea, indiferent de anotimp, părinţii trebuie să găsească activităţi interactive care să îi ajute pe cei mici să înveţe cât mai multe lucruri.
În perioada iernii, copiii petrec mai mult timp în casă decât în aer liber, dar datoria părinţilor este să aibă grijă ca cei mici să nu simtă acest lucru şi să nu se plictisească având la dispoziţie aceleaşi activităţi şi aceleaşi jucării în fiecare zi.
„Pentru cei mici joaca înseamnă învăţare. Atunci când se joacă, cel mic se distrează, dar în acelaşi timp trăieşte experienţe noi, învaţă lucruri noi, explorează, îşi exersează abilităţile motrice, senzoriale sau intelectuale, şi, ceea ce este cel mai important, comunică. De aceea, este bine ca cei mici să aibă la dispoziţie o mare varietate de activităţi, care să fie adaptate vârstei lor şi care să asigure un echilibru între exersarea deprinderilor fizice şi a celor psihice", explică expertul educaţional Fabiola Hosu.
Timpul petrecut în interior este valoros pentru consolidarea relaţiei părinte-copil
Petrecerea unui timp îndelungat în casă, în perioada iernii, este un prilej ideal pentru ca părinţii să interacţioneze şi mai mult cu micuţii lor.
„Cu fiecare joc, părinţii pot observa dacă copiii manifestă un interes deosebit pentru anumite activităţi sau dacă au nevoie de ajutor pentru dezvoltarea anumitor abilităţi. De asemenea, este o ocazie bună ca prin joc, părinţii să îi înveţe pe cei mici valori fundamentale precum bunătatea, recunoştinţa sau respectul", spune expertul educaţional.
Tipuri de activităţi care îl pot antrena pe copil
Activităţile de interior pot fi deopotrivă utile şi distractive atât pentru părinte, dar şi pentru cel mic.
„Copilul poate fi implicat în curăţenia camerei sau în pregătirea mesei, iar pentru a răspunde nevoii de socializare a celui mic, părinţii pot organiza o seară de cinema pentru el şi câţiva dintre prietenii lui. Alte activităţi, care să vină în întâmpinarea nevoilor de variaţie ale celui mic pot fi: organizarea unei zile de picnic acasă, a unei seri de concert sau a unui moment de dans", exemplifică expertul educaţional de la Grădiniţa şi Şcoala Little London Pipera.
O variantă de mijloc, între timpul petrecut în aer liber şi activităţile din casă, sunt marile centre comerciale, care pun la dispoziţie clienţilor numeroase locuri atractive pentru prichindei. Spaţiile de joacă le oferă celor mici ocazia de a lega noi prietenii, patinoarul îi ajută să îşi dezvolte abilităţile motrice cu ajutorul părinţilor, iar cinematograful le va stimula toate simţurile.
În luna februarie în Plaza Romania şi Bucuresti Mall va avea loc evenimentul Kids' Dino Dig, dedicat tuturor copiilor pasionaţi de lumea preistorică. Sub îndrumarea unui profesor de paleontologie, micuţii vor afla cum să întrebuinţeze instrumentele necesare pentru a face săpături şi a descoperi fosilele dinozaurilor, urmând ca la final să primească certificate de mici experţi în paleontologie. Copiii vor avea ocazia sa vadă scheletul în mărime naturală al dinozaurului Allosaurus, o expoziţie dedicată fosilelor, dar şi o prezentare audio-video a principalelor perioade preistorice.
Indiferent de activităţile alese şi de spaţiul pentru desfăşurarea acestora, este foarte important pentru cei mici ca fiecare activitate să îi stimuleze, să le ofere noi experienţe şi de asemenea, ca părinţii să fie cât mai mult alături de ei în încercarea lor de a descoperi lumea.
31.01.2012 la 20:06
Felicitari pentru articol! asteptam mai multe,tinerele mamici cu siguranta au nevoie
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.