Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Deşi conform etichetei carnea este ingredientul principal al multor preparate, la analizele de laborator reiese că au cel mult resturi de ţesut muscular. În urma analizelor de laborator a 5.600 de kg a rezultat că 43% nu se încadrau în prevederile legale în vigoare privind compoziţia, arată un control realizat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).
Crenvurşti de curcan cu 60% carne porc şi 15 % curcan
Produse ca parizer, crenvurşti, salam de vară aveau un conţinut de proteine mai mic de 2% faţă de prevederile legale, semn că nu prea s-a folosit carne. Un parizer de curcan conţinea de fapt emulsie de şorici şi slănină de porc, iar un crenvurşti de curcan avea 60% carne porc şi 15 % curcan.
Conform lui Gheorghe Mencinicopschi sunt patru metode de măsluire a cărnii: înlocuirea cărnii de calitate superioară cu carne dezosată mecanic (oasele şi resturile de pe oase), utilizarea de aditivi care maschează folosirea cărnii alterate sau lipsa acesteia, înlocuirea unor componente valoroase cu altele inferioare (şorici, grăsime, tendoane, urechi, stomac).
Falsificare prin înlocuirea cărnii de porc cu măgar şi cal
O a patra medodă este substituirea cărnii unui animal cu cea provenind de la alte animale. "De exemplu, carnea de porc amestecată cu carne de măgar, nutrie, cal sau chiar carne de la specii necomestibile", precizează profesorul Gheorghe Mencinicopschi.
Acest gen de produse au un conţinut ridicat hidroxiprolina. Acest aminoacid împreună cu purinele şi unii aditivi pot declanşa crize de gută. Cei care au boli hepato-renale, cardiovasculare, cerebrovasculare, suferinzii de cancer pot ajunge la complicaţii grave de la astfel de preparate.
Atenţie la "carnea" cu soia, apă şi aditivi
Înlocuirea proteinei din carne cu proteină vegetală, de exemplu din soia, sau prin adaos de ingrediente şi/sau aditivi, apă, amidon, polifosfaţi, sare, azotaţi/azotiţi este întâlnită frecvent la produsele: crude (carne tocată, pastă de mici, cârnaţi proaspeţi), pasteurizate (rulade, muşchi, costiţă), afumate (cârnaţi, slănină, costiţă), pasteurizate şi afumate la cald (crenvurşti, parizer, salamuri, cârnaţi).
Pentru a evita alimentele măsluite, comisarii ANPC îi sfătuiesc pe consumatori: să evite produsele lipicioase, să refuze produsele fără data durabilităţii minimale, să fie atenţi la aspectul exterior şi interior al produsului şi să păstreze bonul necesar unei sesizări. Sursa: evz.ro
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.