Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ca să înveţe, copiii au nevoie de energie. Între randamentul şcolar şi calitatea alimentelor consumate există, ştim bine, o strânsă legătură. Aşadar, ce le punem în pacheţelul pentru şcoală?
Trăim într-o „supă de bacterii"
Medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu atenţionează că la sfârşit de iarnă sistemul imunitar al copiilor e pus la grea încercare în lupta cu viruşii. „O alimentaţie adecvată poate stimula sistemul imunitar, mai ales în sezonul rece, când trăim în mod constant într-o adevărată «supă» de bacterii şi viruşi."
Dacă de cele mai multe ori acasă mămicile se străduiesc să gătească nu doar gustos, dar şi dietetic şi cât mai natural, Lygia Alexandrescu spune că ele trebuie să fie la fel de preocupate şi de pacheţelul pentru şcoală. Sandviciul pregătit acasă ar trebui să conţină pâine integrală sau neagră, cu brânză, sare mai puţină, şi unt în loc de margarină. Mezelurile şi brânzeturile topite ar trebui evitate. Pe lângă sandvici, un iaurt simplu, natural, fără fructe sau conservanţi, ajută sistemul imunitar.
„Un mic dejun abundent, urmat de mese echilibrate, poate susţine ritmul de viaţă al şcolarului de azi. Ca părinţi, trebuie să încercăm să fim inventivi şi să-i determinăm să mănânce sănătos şi la şcoală", spune nutriţionistul.
Idei practice pentru gustări sănătoase
Copiii sunt mai atraşi de mâncarea frumos ambalată. Nu este uşor să concurezi cu punga de snacks colorată şi strălucitoare de la chioșcul şcolii, însă nu e imposibil - trebuie răbdare şi timp alocat educaţiei copilului. Iată câteva idei de pacheţel propuse de medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu:
- Sandvici cu pâine integrală sau de secară, cu brânză nesărată sau carne de pui/curcan şi foaie de salată.
- Fructe proaspete sau suc proaspăt stors.
- Legume proaspete, curăţate şi tăiate în felii sau rondele: ardei, gogoşari, morcovi, ţelină împreună cu migdale.
- Fructe uscate în amestec cu nuci, migdale, alune neprăjite
- Sana sau lapte bătut natural cu biscuiţi digestivi (bogaţi în fibre) sau cu o chiflă de graham unsă în mijloc cu unt de alune.
Ponturi pentru părinţi
Când pregătiţi pacheţelul pentru şcoală, luaţi în considerare şi următoarele aspecte:
- Înainte de toate, puneţi în ghiozdan un articol de igienă pentru dezinfectarea mâinilor înainte de masă (gel antibacterian sau şerveţele umede).
- Ţineţi seama de faptul că pauza nu durează mai mult de 10-15 minute, iar cantitatea de alimente trebuie să fie proporţională cu timpul necesar ingerării ei.
- Pentru copii, aspectul alimentului contează enorm, de aceea se pot folosi containere din plastic, cu capac, pentru ca alimentele să-şi păstreze forma.
- Evitaţi alimentele gătite care sunt perisabile, greu de manevrat şi au un miros neplăcut pentru cei din jur.
27.02.2012 la 09:50
Pachetelul copiilor a caror parinti nu mai pot de bine...ceilalti asteapta mila ..cornul si laptele !!
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.