Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
În educaţia copiilor, vine momentul când trebuie să-i înveţi să-şi ceară scuze. Şi cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Ca în orice situaţie ce ţine de educaţia copiilor, nimic nu trebuie să fie impus cu forţa, nu trebuie să devină o obligaţie, pentru că altfel copilul fie nu-şi va cere iertare, fie va fi o corvoadă pentru el, fie va spune fără să rezoneze cu persoana rănită şi tot ce a spus e doar o vorbă în vânt, fără să simtă că a greşit şi că a rănit pe cineva.
Iată câteva modalităţi prin care îţi poţi învăţa copilul despre importanţa cuvintelor “Îmi pare rău, iartă-mă!”, într-un mod pozitiv, fără ca el să se simtă constrâns.
Fii un bun exemplu
Cere-ţi iertare de fiecare dată când ai făcut ceva greşit, iar copilul va înţelege astfel că e ceva politicos. Dacă se întâmpla ca cel mic să te întrebe confuz, la un moment dat, pentru ce ţi-ai cerut iertare unei anumite persoane, fii sigur că îi oferi un răspuns cât se poate de clar. Explică-i conjunctura şi arată-i cât de supărat ai fost că ai rănit respectiva persoană şi că ai simţit nevoia să-ţi ceri iertare. În acest fel îl vei învăţa şi despre importanţa empatiei.
Binele şi răul trebuie arătate de la vârste fragede
Chiar dacă sunt prea mici ca să înţeleagă, copiilor trebuie să le explici de mici ce e bine şi ce e rău, unde s-a comportat bine şi unde s-a comportat într-un mod neadecvat. Cu răbdare şi calm, părinţii trebuie să le repete din nou şi din nou fiecare situaţie. Când copilul va creşte va şti singur ce are de făcut şi când va greşi va cere şi scuze, pentru că va înţelege că a rănit sentimentelele celorlalţi.
Dă-i o mână de ajutor
Pot exista şi situaţii în care copilul să greşească dar, pur şi simplu, să nu vrea să-şi ceară iertare. Cu toate că îi explici că a greşit şi că e cazul să-şi ceară scuzele de rigoare, el nu vrea. Mulţi părinţi greşesc aici şi-i forţează pe copii. Simţindu-se constrâns, copilul nu va privi cu ochi buni acest “ritual”. Încearcă să-l ajuţi. Poate că nu ştie ce trebuie spus, poate că îi este ruşine că a greşit, poate că nu se consideră vinovat. Important este să înţelegi sentimentele copilului pentru a-i putea explica mai bine situaţia şi pentru a-i fi mai uşor data viitoare în controlarea emoţiilor şi a cuvintelor.
Învaţă-l să şi creadă ce spune
Copiii trebuie să ştie că scuzele rostite trebuie să aibă şi un corespondent emoţional. Acele cuvinte sunt de fapt întruchiparea exterioară a sentimentelor din interior. Deşi pot fi prea mici pentru a înţelege şi pentru a spune “Iartă-mă!” din toată inima, având încă de mici aceste noţiuni, când vor creşte le vor recunoaşte şi le vor experimenta ca atare.
Explică-i cum se cere iertare
Ai auzit cu siguranţă prin parc părinţi spunându-le copiilor “Şi acum cereţi iertare!”, aşteptând ca cel mic să se conformeze. Dar oare acel copil a fost învăţat cum să-şi ceară iertare? Încă de când începe să vorbească, explică-i copilului ce înseamnă să-şi ceară scuze şi cum se face efectiv acest lucru, chiar dacă situaţia nu o impune. De exemplu, în timp ce vă jucaţi creează o situaţie când cineva greşeşte şi trebuie să ceară scuze. Spune-i că scuzele se cer în timp ce priveşti persoana respectivă în ochi, vorbeşti clar şi sincer. Cel mai bine copiii învaţă jucându-se aşa că profită de aceste momente pentru a-i transmite lucruri serioase.
Învaţă-l când sunt necesare scuzele
Copilul trebuie să ştie când e cazul să-şi ceară iertare. Tot în joacă creează situaţii, iar apoi întreabă-l dacă este cazul sau nu ca persoanele implicate în cele povestite de tine să-şi ceară iertare.
Învaţă-l să-şi asume responsabilitatea
Ultimul, dar nu cel din urmă, ba poate cel mai important dintre factorii care conduc la a cere iertare, este RESPONSABILITATEA. Învaţă-ţi copilul să-şi asume responsabilitatea pentru faptele sale. Indiferent de gravitatea lor, copilul trebuie să admită că le-a făcut, să ceară iertare pentru ce a făcut şi să suporte consecinţele. Explică-i că orice lucru greşit este o experienţă din care poate învăţa, însă pentru asta e nevoie să înţeagă unde a greşit şi să-şi asume greşeala. Chiar dacă poţi crede că e prea mic pentru a-i spune aceste “vorbe mari”, ele se vor înmagazina în memoria copilului şi vor ieşi la suprafaţă când le va conştientiza.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.