Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Peste optzeci de mii de copii au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate. Douăzeci de mii dintre aceştia au rămas acasă fără niciunul dintre părinţi, potrivit datelor de la Ministerul Muncii. Copiii pot beneficia de alocaţia europeană, iar procedura se demarează prin depunerea formularului E411.
Peste 80.000 de copii au părinţi plecaţi la muncă în străinătate, dar acest număr este în scădere faţă de anii anteriori, din cauza crizei care a descurajat plecarea în străinătate, dar a determinat şi revenirea în ţară, spune Elena Tudor, director general al Direcţiei Generale Protecţia Copilului, din Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), citată de Agerpres, scrie România Liberă.
„Datele colectate de Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţe arată că, pentru 2011, la nivelul primăriilor din comune, oraşe şi municipii, au fost identificaţi 83.658 copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, număr în scădere faţă de anii anteriori - 84.084 copii în 2010 şi 85.065 copii, cu un an mai înainte. Explicaţia acestei tendinţe o avem cu toţii. Ştim că, datorită crizei, numărul celor care au plecat la muncă în străinătate s-a diminuat, iar o parte dintre cei care munceau în alte ţări a revenit”, a spus directorul general Elena Tudor.
Numărul familiilor cu copii, afectate de plecarea la muncă în străinătate, a marcat o reducere: de la 60.468 în 2009 la 59.724 - anul trecut, iar din acestea 35.430 au un părinte plecat. În 7.744 de cazuri, chiar şi unicul susţinător a plecat din ţară, lăsând astfel fără protecţie un număr de 10.264 minori.
Ministerul Muncii derulează un program de prevenire
„În prezent, la nivelul Ministerului Muncii se află în curs de implementare un program finanţat printr-un acord cadru de împrumut semnat între Guvernul României şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, care are ca obiectiv principal înfiinţarea la nivel comunitar a aproximativ 200 de centre de zi şi consiliere destinate prevenirii separării copilului de familia sa. Concomitent cu înfiinţarea acestor servicii se va proceda la instruirea specialiştilor astfel încât aceştia să deprindă noi metode de lucru care să corespundă nevoilor concrete ale copiilor”, a precizat directorul general Elena Tudor.
Reglementarea cadrului legal prvind drepturile minorilor, în dezbatere
În dezbatere parlamentară se află, de câţiva ani, o propunere care vizează reglementarea cadrului legal privind respectarea şi garantarea drepturilor minorilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Proiectul a trecut de Senat, dar deputaţii nu au putut conveni dacă legea trebuie să se extindă şi asupra persoanelor de până la 26 de ani care se află încă în întreţinerea părinţilor până la finalizarea studiilor sau trebuie să se rezume doar la cele de până la 18 ani.
Copiii pot obţine alocaţia europeană
Alocatiile "europene" reprezintă o forma de prestaţii familiale care au ca scop asigurarea securităţii sociale pentru salariaţii şi lucrătorii independenţi şi membrii familiilor acestora, care au reşedinţa într-un stat membru al Uniunii Europene şi desfăşoară o activitate salarială sau independentă în unul din aceste state, scrie singuracasa.ro.
Aceste "alocatii" se acorda pentru copiii avuţi în îngrijire, ca şi alocaţiile care se acordă în România, cu singura diferenţă că această alocaţie poate avea un cuantum mai mare.
Procedura necesară pentru a primi alocaţia o găsiţi la adresa:
http://www.singuracasa.ro/asistenta_sociala/top_menu/Alocatii%20Europene/
Noaptea, pe la ora trei, brusc, vecinul începe să bată cu pumnul în ușa mea.
M-am speriat atât de tare încât am scăpat bormașina din mâini!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.